Topul miliardarilor britanici, dominat de străini: doar doi englezi în top 10 cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alișer Usmanov este specialist în recuperarea datoriilor

Doar două nume britanice se pot citi înprimele zece poziţii ale topului care-i reunşeşte pe cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie. Primele cinci locuri sunt destinate exclusiv oamenilor de afaceri cu origini străine - mai exact, podiumul este ocupat de ruşi, indieni şi pakistanezi, potrivit clasamentului anual realizat de „Sunday Times“.

Cel mai bogat om din Marea Britanie este rusul Alişer Usmanov, născut în Uzbekistan, unul dintre oligarhii care au făcut avere în timpul controversatului proces de privatizări din anii `90. Usmanov are o avere de 13,3 miliarde de lire sterline (peste 15,5 miliarde de euro), conform ediţiei din 2013 a clasamentului anual Rich List, realizat de publicaţia britanică „Sunday Times”. Deşi averea sa provine din investiţii şi minerit, Usmanov e cunoscut de britanici drept patronul clubului de fotbal Arsenal. 

Un alt cetăţean britanic de origine rusă, Len Blavatnik, care are afaceri în domeniul media şi al industriei muzicale, ocupă locul doi, cu o avere de 11 miliarde de lire, adică aproape 13 miliarde de euro. 

Următoarele două locuri sunt ocupate, în ordine, de fraţii Sri şi Gopi Hinduja, de origine pakistaneză. Aceştia controlează grupul de companii Hinduja, cu afaceri în domeniul financiar şi industrie, înfiinţat în India în 1914 şi mutat în Londra în 1979. Aceştia sunt urmaţi de un alt indian, Lakshmi Mittal, care operează în domeniul oţelului şi care are afaceri şi în România prin ArcelorMittal Galaţi.

Usmanov nu este singurul patron din fotbal care apare în top. Cea de-a cincea poziţie este ocupată de Roman Abramovici, patronul echipei Chelsea, a cărui avere a scăzut de la 11,1 miliarde de euro la 10,8 miliarde.

Top 10 cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie

1. Alişer Usmanov (59 de ani, Rusia) – 15,5 mld. euro

2. Len Blavatnik (55 de ani, Rusia) – 12,8 mld. euro

3. Sri şi Gopi Hinduja (77 de ani, Pakistan) – 12,4 mld. euro

4. Lakshmi Mittal şi familia (62 de ani, India) – 11,7 mld. euro

5. Roman Abramovici (46 de ani, Rusia) – 10,8 mld. euro

6. John Fredriksen şi familia (68 de ani, Norvegia) – 10,3 mld. euro

7. David and Simon Reuben (64 de ani, Marea Britanie) – 9,7 mld. euro

8. Gerald Grosvenor, Duce de Westminster (61 de ani, 

     Marea Britanie) – 9,1 mld. euro

9. Ernesto şi Kirsty Bertarelli (47 de ani, Italia) – 8,6 mld. euro

10. Charlene şi Michel de Carvalho (58 de ani, Olanda) – 8,2 mld. euro

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite