Theresa May ar putea demisiona vineri, scrie presa britanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May

Premierul britanic Theresa May va anunţa vineri că îşi va da demisia, a informat The Times, fără să facă referire la o sursă, relatează Reuters.

May va rămâne în funcţia de prim-ministru până va fi ales succesorul ei printr-un proces în două etape în care doi candidaţi finali vor fi votaţi de 125.000 de membri ai Partidului Conservator.

Premierul britanic Theresa May nu a reuşit să-şi convingă majoritatea şi nici opoziţia în Parlament cu planul său al ”ultimei şanse” în vederea implementării Brexitului, crticat de toate partidele.

Parlamentari din ambele părţi ale disputei privind Brexitul au declarat că propunerile sunt superficiale. La câteva ore după anunţul lui May, peste 20 de conservatori care au susţinut acordul la ultimul vot au anunţat că îl vor respinge acum.

Premierul britanic a anunţat marţi o serie de compromisuri - inclusiv posibilitatea unui al doilea referendum şi rămânerea într-o uniune vamală temporară cu Uniunea Europeană (UE) -, cu scopul de a încerca să obţină o susţinere a planului său cu privire la Brexit a majorităţii deputaţilor.

May a anunţat iniţial că va informa cu privire la demisia sa după ce acordul Brexitului va fi votat de parlament în prima săptămână din iunie.

Premierul britanic, Theresa May, este supusă unei presiuni crescute de a demisiona, în urma demisiei unui ministru important, Andrea Leadsom, din cauza abordării guvernului asupra Brexit. Leadsom şi-a anunţat demisia la finalul unei zile în care respingerea faţă de noul plan al Theresei May pentru Brexit a crescut treptat, scrie Rador.

În scrisoarea ei către premier, Andrea Leadsom a afirmat că nu mai crede că abordarea guvernului va duce la un rezultat în conformitate cu referendumul, că acordul ar însemna că Marea Britanie nu ar fi cu adevărat suverană şi că un nou referendum ar provoca diviziuni periculoase.

În răspunsul ei, premierul a declarat că este recunoscătoare pentru activitatea Andreei Leadsom, dar că nu este de acord cu ideea că acordul negociat cu UE ar însemna că Marea Britanie nu ar deveni o ţară suverană şi că nu recunoaşte aceste comentarii legate de luarea deciziilor în guvern.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite