Tensiuni post-Brexit în Irlanda de Nord: Peste 30 de poliţişti au fost răniţi în urma unor violenţe declanşate de loialişti VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Irlanda de Nord este afectată de o săptămână încoace de un episod de violenţe văzut drept o consecinţă a Brexitului.

Potrivit poliţiei nord-irlandeze, 32 de agenţi locali au fost răniţi în weekendul pascal în urma unor confruntări cu grupuri de loialişti.

Acuzând autorităţile că acordă tot mai multe concesii adepţilor reunificării insulei, aceşti susţinători ai menţinerii părţii de nord a Irlandei în componenţa Regatului Unit au ieşit în stradă pentru a-şi exprima furia.

Furia a crescut şi mai mult începând de marţea trecută în urma unei decizii cu privire la netrimiterea în judecată 24 de politicieni Sinn Fein (partidul republican irlandez) care au participat la o înmormântare în contextul restricţiilor anti-COVID-19.

Loialiştii au aruncat bombe artizanale în direcţia poliţiştilor şi au incendiat pubele la Belfast şi Londonderry, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Luni după-amiază, loialişti mascaţi au mărşăluit pe străzi din Portadown, Ballymena şi Markethill. Poliţia nord-irlandeză investighează aceste marşuri, care par să nu fi fost anunţate Comisiei de Parade.

Incidente violente au fost raportate la Carrickfergus, lângă Belfast.

Fosta parlamentară a Partidului Democrat Unionist Emma Little-Pengelly, acum consilieră specială a premierului nord-irlandez Arlene Foster, i-a îndemnat pe cei implicaţi în incidentele din Carrickfergus să nu se mai dedea violenţelor.

„Emoţiile pot creşte şi frustrările sunt profunde, dar rănirea, arestările şi urmărirea penală îţi vor distruge viaţa pentru totdeauna. Credem în statul de drept, există consecinţe legale când este încălcat. Duceţi-vă acasă, staţi în siguranţă şi faceţi-vă auzite preocupările autentice în moduri democratice şi non-violente”, a scris ea pe Twitter.

Poliţia nord-irlandeză a făcut apel la liderii comunităţilor să pună capăt tulburărilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite