Telegraph: Londra dezamăgită de refuzul lui Biden de a-l aproba pe Wallace ca secretar general al NATO

0
Publicat:

O astfel de situație ar avea un efect negativ asupra relațiilor britanico-americane, a spus sursa.

Ben Wallace. Foto: EPA-EFE
Ben Wallace. Foto: EPA-EFE

Guvernul britanic a rămas foarte dezamăgit de decizia președintelui american Joe Biden de a nu susține candidatura ministrului apărării al Regatului Ben Wallace, ca noul al secretar general al NATO, a scris joi seara de The Telegraph, citând surse guvernamentale.

Potrivit acestora, ambițiile lui Wallace nu se vor îndeplini din cauza poziției șefului Casei Albe, care i-a blocat aprobarea ca secretar general al NATO. Londra admite că o astfel de situație ar putea duce la o deteriorare a relațiilor dintre Marea Britanie și SUA. "Trebuia să fim cel mai apropiat aliat al lor. Dar până la urmă îl înțelegem. Va avea un efect negativ asupra relațiilor britanici-americane", a spus sursa.

Potrivit ziarului, Biden s-a înclinat inițial către premierul danez Mette Frederiksen ca secretar general al alianței, dar nu a reușit să-l impresioneze pe președintele SUA în timpul vizitei sale la Washington la începutul lunii iunie. Totodată, se crede că liderul american, când a discutat despre candidații la funcția de șef al alianței, a ascultat poziția Franței și Germaniei, care au insistat ca noul secretar general al NATO să fie reprezentant al unui stat membru UE.

Datorită dificultăților întâmpinate în a conveni asupra candidaturii succesorului actualului șef al alianței, Jens Stoltenberg, al cărui mandat expiră la 30 septembrie, țările NATO ar putea decide în cele din urmă opțiunea unei alte prelungiri a mandatului său cu un an, The Daily Telegraph a adăugat. Nu se știe încă dacă Stoltenberg va fi de acord să rămână în postul său actual.

În cercurile politice britanice, ei cred că refuzul lui Biden de a sprijini candidatura lui Wallace trimite un semnal greșit altor membri ai blocului militar. Marea Britanie este una dintre puținele țări NATO care alocă mai mult de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, potrivit oficialilor regatului și, prin urmare, merită dreptul de a juca un rol de lider în alianță.

Wallace însuși, într-un interviu postat miercuri pe site-ul The Economist , a declarat că nu se așteaptă să îl înlocuiască pe Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO - cel puțin în viitorul apropiat. El a subliniat că decizia cu privire la succesorul actualului șef al alianței este încă în curs de amânare. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite