TEASER Un film documentar despre pericolul alegerilor din Moldova, în curând pe adevarul.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii „Adevărul“ au urmărit în ultimele luni mişcările electorale din Republica Moldova şi au realizat filmul documentar „Moldova alege“, care arată cât de important este scrutinul de peste Prut pentru întreaga Europă.

La 30 noiembrie, moldovenii îşi aleg un nou Parlament, dar, mai mult decât atât, hotărăsc soarta multor generaţii de acum înainte. În curând vom şti dacă vecinii noştri vor să meargă spre Uniunea Europeană sau spre Uniunea Vamală a Rusiei.

Alegerile parlamentare din Moldova sunt importante pentru că atât preşedintele, cât şi guvernul depind de majoritatea din legislativ. 

Influenţa Federaţiei Ruse în campania electorală a fost uriaşă. În ultima perioadă, două formaţiuni politice, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi Partidul Patria, au avut o ascensiune puternică. Cei doi politicieni care la conduc, Igor Dodon şi, respectiv Renato Usatîi, fac afirmaţii tranşante în documentarul „Adevărul“, spunând că democraţia a eşuat şi e nevoie de dictatură. Cele două formaţiuni politice, finanţate indirect de Moscova, completează blocul ideologic orientat spre Rusia, în care vârful de lance este Vladimir Voronin, preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.

Alegerile din Moldova se desfăşoară într-un context geo-politic tensionat. Principala teamă a cetăţenilor este aceea că războiul din Ucraina s-ar putea extinde şi în Moldova. Filmul „Moldova alege“ arată şi importanţa pe care o are scrutinul din ţara vecină pentru România. În condiţiile în care Federaţia Rusă a reacţionat în mai multe rânduri faţă de afirmaţiile anti-ruseşti ale oficialilor români, o victorie a partidelor pro-ruseşti în Moldova ar spori tensiunea pe cele două maluri ale Prutului.

Filmul „Moldova alege“ va putea fi văzut joi, numai pe adevarul.ro

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite