Sumitul NATO de la Varşovia. Rusia, prin atitudinea sa, a pierdut încrederea statelor aliate, afirmă Angela Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel

Consolidarea Apărării NATO în Europa de Est, care urmează să fie decisă la summitul de la Varşovia vineri şi sâmbătă, este justificată de atitudinea Rusiei în Ucraina, care a condus la pierderea „încrederii“ Alianţei, a declarat joi Angela Merke. Şefa Executivului de la Berlin a subliniat şi disponibilitatea Alianţei de a primi noi membri în rândurile sale.

"Acţiunile Rusiei în criza ucraineană i-au zguduit puternic pe aliaţii noştri din Est, atunci când primatul dreptului şi inviolabilitatea frontierelor sunt puse în discuţie prin vorbe şi fapte, atunci când încrederea scade", a declarat cancelarul german în faţa deputaţilor, cu o zi înainte de Summitul şefilor de stat şi de guverne din NATO de la Varşovia.

Această reuniune are loc "într-o fază în care situaţia în domeniul securităţii din interiorul şi din jurul Europei s-a transformat în mod semnificativ", a adăugat ea.

Trimiterea unor batalioane în ţările din Europa de Est de la frontiera cu Rusia, exerciţii şi bugete militare în creştere, se află printre măsurile pe care conducătorii NATO le vor finaliza, la Varşovia, în vederea unei consolidări a Alianţei în faţa Rusiei - care a fost decisă încă de la începutul crizei ucrainene.

Este vorba despre o consolidare fără precedent de la destrămarea fostei Uniunii Sovietice, iar Germania este chemată să joace un rol important în cadrul ei. Ea va participa la formarea a patru batalioane (între 600 şi 1.000 de militari), care vor fi trimise prin rotaţie - începând din 2017 - în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.

Aceste măsuri sunt luate în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea şi ofensivei separatiste proruse în estul Ucrainei începând din primăvara lui 2014 încoace.

În acelaşi discurs, cancelarul a întins o mână Moscovei, afirmând că aceste măsuri sunt disuasive şi "profund defensive".

Ea a adăugat că NATO vrea să reia dialogul cu Rusia.

"O securitate durabilă în Europa nu poate să fie făcută decât cu Rusia şi nu fără ea", a declarat cancelarul german.

"Disuasiunea şi dialogul, un angajament clar în favoarea solidarităţii faţă de partenerii noştri din cadrul Alianţei (...) şi mâna întinsă pentru dialog nu sunt elemente contradictorii. Ele sunt, din contră, indisociabile", a spus Merkel.

 "Nu închidem uşa nimănui"

Angela Merkel a subliniat disponibilitatea Alianţei de a primi noi membri în rândurile sale. "Nu închidem uşa nimănui", a declarat cancelara fără a pronunţa, însă, numele vreunei ţări. Muntenegru va adera în curând la NATO. Fostele republici sovietice Georgia şi Ucraina vizează, de asemenea, să devină state partenere.

Cancelara Angela Merkel consideră un demers potrivit şi introducerea avioanelor de recunoaştere dotate cu aparatură AWACS în lupta contra organizaţiei "Statul Islamic". Avioanele AWACS ar putea asigura supravegherea şi coordonarea spaţiului aerian şi ar putea contribui la sporirea securităţii.

În special Ministerul Federal al Afacerilor Externe s-a opus multă vreme implicării NATO în lupta contra SI. Ca principal motiv a fost invocată îngreunarea negocierilor de pace în conflictul sirian în cazul unui angajament al Alianţei contra organizaţiei "Stat Islamic".

Conform planurilor NATO, avioanele dotate cu sisteme moderne de monitorizare şi comunicaţie urmează să intre în misiune din toamnă. Cel mai probabil la acţiune vor lua parte şi militari germani. Armata germană va pune la dispoziţia Alianţei aproximativ o treime din personalul necesar flotei AWACS, compusă din 16 avioane.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite