SUA au oferit Ucrainei rachete care pot lovi ținte la 150 de kilometri depărtare? Ce susține Moscova

0
Publicat:

Armata rusă a doborât o rachetă americană de tip GLSDB, susține Ministerul rus al Apărării într-un comunicat publicat marți. Anunțul încă nu a putut fi verificat din surse independente, precizează agențiile internaționale de presă care au preluat declarația Moscovei. Dacă informația se va confirma, atunci ar fi vorba de primul indiciu precum că Ucraina a primit o astfel de armă din partea Statelor Unite.

Rachetă GLSDB FOTO mil.in.ua
Rachetă GLSDB FOTO mil.in.ua

„Apărarea antiaeriană (...) a doborât 18 rachete ale sistemului HIMARS şi o rachetă ghidată GLSDB”, a indicat Ministerul rus al Apărării în comunicarea sa zilnică despre evoluţia războiului din Ucraina. Anunţul menţionează că racheta a fost doborâtă în ultimele 24 de ore, fără a preciza zona, transmit agențiile de presă AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Pentagonul a anunţat la începutul lunii februarie că va include în ajutorul militar oferit Ucrainei şi bombe cu diametru mic lansate de la sol (Ground Launched Small Diameter Bombs - GLSDB). Acestea sunt rachete cu aripi rabatabile care planează către ţinte aflate la o distanţă de până la 150 de kilometri şi pot fi lansate cu lansatoarele multiple de rachete primite deja de Ucraina de la aliaţii săi occidentali, precizează Agerpres.

Această nouă armă poate acoperi practic tot teritoriul ucrainean ocupat de forțele armate ale Rusiei, cu excepţia Crimeei, forţând eventual Moscova să-şi mute depozite de muniţii şi alte instalaţii militare mult mai departe de linia frontului, probabil chiar direct pe teritoriul rus. Rachetele sistemelor HIMARS oferite Ucrainei pot opera până la 80 de kilometri.

Ucraina cere în continuare Occidentului să-i furnizeze rachete cu rază lungă de acţiune pentru a putea lovi centre de comandă, linii de aprovizionare şi alte ţinte ruseşti mult în spatele liniei frontului, notează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite