Steinmeier, noul preşedinte în exerciţiu al OSCE: Germania se va axa pe crizele din Transnistria, estul Ucrainei şi Caucaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul german de Externe Frank-Walter Steinmeier FOTO AFP
Ministerul german de Externe Frank-Walter Steinmeier FOTO AFP

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a dat asigurări că ţara sa, care va deţine preşedinţia OSCE în 2016, se va concentra pe conflictele nesoluţionate, în special pe cele din Ucraina, Transnistria şi Caucaz. România va continua să exercite preşedinţia Comitetului de Securitate al OSCE şi în acest an, la invitaţia Germaniei.

Steinmeier a lăudat progresul înregistrat în aplanarea conflictului armat din estul Ucrainei şi retragerea armelor grele de pe linia de front.

„Conflictul din Ucraina şi din împrejurimi a dominat agenda OSCE timp de doi ani“, a spus Steinmeier, care va asigura preşedinţia OSCE.

În plus, Germania vrea să vadă progrese în crizele din Transnistria şi din Nagorno-Karabakh.

„În criza transnistreană, ne-am străduit să facem paşi realişti, în pofida unui mediu dificil“, a mai spus Steinmeier, citat de portalul Sputnik. „Scopul rămâne găsirea unei soluţii cuprinzătoare bazate pe principii care să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi a unui statut special pentru Transnistria“, a adăugat şeful diplomaţiei germane.

Transnistria, o regiune din Republica Moldova cu o populaţie predominant rusă şi ucraineană, este condusă de un regim separatist sprijinit de Rusia.

Referitor la conflictul din regiunea Nagorno-Karabakh, Steinmeier a spus că Germania va continua să facă presiuni în vederea stabilirii unui acord privind rezolvarea acestuia.

Conflictul între Armenia şi Azerbaidjan privind enclava Nagorno-Karabah din sud-vestul Azerbaidjanului a început în 1988, după ce regiunea populată în principal de armeni şi-a anunţat secesiunea de Republica Sovietică Socialistă Azerbaidjană. Nagorno-Karabakh şi-a proclamat independenţa în 1991, generând un război încheiat în 1994.

MAE: România va exercita şi în 2016 preşedinţia Comitetului de Securitate al OSCE

MAE precizează că România va continua să exercite preşedinţia Comitetului de Securitate al OSCE, la invitaţia Germaniei.

România a exercitat preşedinţia Comitetului de Securitate al OSCE în 2015, pe durata precedentei preşedinţii în exerciţiu a OSCE deţinută de Serbia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite