Statele Unite au trimis 12 avioane de vânătoare F-16 în Polonia

0
0

Departamentul Apărării din Statele Unite ale Americii a decis, duminică, în contextul tensiunilor din Crimeea, trimiterea a 12 avioane americane de tip F-16, pentru desfăşurarea unor exerciţii militare comune cu Polonia, au anunţat recent autorităţile din Varşovia, potrivit Agerpres.

Decizia trimiterii acestor avioane de luptă americane a fost stabilită în urma unei discuţii telefonice dintre ministrul american al apărării Chuck Hagel si omologul său din Polonia, Tomasz Siemoniak. „Cei doi oficiali au convenit că desfăşurarea unei unităţi a forţelor aeriene americane va începe duminică şi se va încheia joi”, se arată într-un comunicat al Ministerului polonez al Apărării, potrivit AFP.

Unitatea trimisă de SUA va consta în 12 aeronave de luptă de tip F-16, mai multe avioane de transport, precum şi o echipă de 300 de soldaţi, a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului Jacek Sonta.

În urma cu două săptămâni, Polonia a anunţat că se teme pentru securitatea sa în contextul tensiunilor din Crimeea, astfel avioanele americane vor ajunge în această ţară la cererea autorităţilor din Varşovia. În prezent, forţa combatantă NATO în regiunea Mării Baltice este una redusă, iar armata Poloniei deţine circa 48 de aeronave F-16.

Recent, Statele Unite, după o consultare cu membrii NATO, au decis să-şi suplimenteze forţele aeriene şi în Lituania trimiţând şase avioane de tip F-15, precum şi a unui Boeing KC-135 în această ţară. 

„Am confirmarea că misiunea de supraveghere a spaţiului aerian baltic va fi suplimentată cu încă şase avioane americane F-16”, a precizat Juozas Olekas, ministrul Apărării din Lituania.

Alianţa Nord-Atlantică (NATO) a anunţat săptămâna aceasta că îşi va intensifica procesul de cooperare cu Ucraina în detrimentul Rusiei. „Măsurile pe care le-am luat transmit un mesaj clar Rusiei, şi anume că trebuie să detensioneze situaţia din Ucraina”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO.


Citeşte şi:

FOTO VIDEO Nava de război americană USS Truxtun a sosit în Portul Constanţa

Distrugătorul american USS Truxtun a venit la Constanţa pentru un exerciţiu de securitate în Marea Neagră. Vizita a fost planificată cu mult înainte de plecarea navei din SUA, spun oficialii americani care încearcă să contracareze suspiciunile Rusiei privind mobilizarea navei în regiune pe fondul tensiunilor din peninsula ucraineană Crimeea, ocupată de facto de militari ruşi.

Planul de război al Federaţiei Ruse, în viziunea vice-amiralului Igor Kabanenko, fost şef-adjunct al Marelui Stat Major al Forţelor Armate ale Ucrainei

Această informaţie a apărut cu peste două ore în urmă pe pagina de facebook a vice-amiralului Igor Kabanenko, fost şef-adjunct al Marelui Stat Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Gitenstein: Situaţia din Ucraina e foarte periculoasă şi ar putea avea impact asupra României

Situaţia din Ucraina e foarte periculoasă şi ar putea avea impact asupra României, a declarat, duminică, la emisiuna „După 20 de ani " a Pro TV, fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite