Spania înregistrează primul caz de microcefalie provocat de virusul Zika

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un prim caz de microcefalie cu legătură cu virusul Zika a fost detectat în Spania, la un copil încă nenăscut, au anunţat joi autorităţile sanitare din Catalunia, citate de Belga.

„O femeie însărcinată a fost infectată cu Zika şi dengue, iar fătul prezintă mai multe malformaţii”, a anunţat Agenţia regională a Sănătăţii într-un comunicat.

Acesta este primul caz de microcefalie asociată virusului într-o ţară unde, potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătăţii la 3 mai, 105 persoane au fost infectate cu Zika, dintre care 13 femei însărcinate.

“Toate (cazurile – n.r.) au fost detectate la persoane originare din sau care au vizitat ţări afectate, este vorba, deci, de cazuri importate”, au anunţat autotirăţile.

Epidemia actuală de Zika, un virus transmis de ţânţarul Aedes Aegypti, a apărut în America Latină în 2015 şi s-a propagat rapid.

Cea mai grav afectată ţară este Brazilia, cu circa 1,5 milioane de persoane infectate. La începutul lunii februarie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că este posibilă o legătură între virusul Zika şi numărul mare de malformaţii congenitale din ţările afectate, ceea ce face epidemia “o urgenţă de sănătate publică”. La mijlocul lunii aprilie, cercetătării americani au anunţat că au stabilit cu certitudine faptul că Zika este una dintre cauzele microcefaliei la nou-născuţi şi că poate provoca “şi alte malformaţii grave ale creierului”.

Microcefalia se caracterizează printr-o dezvooltare insuficientă a craniului şi creierului, o afecţiune ireversibilă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite