Sinuciderea fostului soldat belgian care voia să omoare virusologi dă startul conspiraţilor. Ce apel face ministrul Justiţiei din Belgia

0
0
Jurgen Conings, soldatul găsit mort. FOTO Arhivă
Jurgen Conings, soldatul găsit mort. FOTO Arhivă

Ministrul belgian al Justiţiei a făcut un apel la oameni să nu dea crezare teoriilor conspiraţiei apărute în legătură cu moartea lui Jürgen Conings, soldatul fugar al cărui cadavru a fost descoperit duminică, la o lună după dispariţia sa, relatează The Guardian. Bărbatul ameninţase că-l va ucide pe cel mai cunoscut virusolog din Belgia.

Ministrul Vincent van Quickenborne a spus că speră ca oamenii să se concentreze asupra faptelor din acest dosar. Conings, despre care se crede că s-a împuşcat, a fost găsit de Johan Tollenaere, primarul oraşului Maaseik, la câteva sute de metri de o zonă cercetată de soldaţi în ultimele zile. Tollenaere făcea o plimbare cu bicicleta când a dat peste cadavru.

Mătuşa lui Conings a declarat presei locale că crede că nepotul ei a fost ucis de forţele de securitate. „Nu s-ar fi sinucis. A fost omorât”, a spus ea.

Van Quickenborne a spus că va exista o investigaţie cu privire la eşecul operaţiunilor de căutare dar că, pe măsură ce se desfăşurau cercetările, ipoteza sinuciderii a devenit din ce în ce mai probabilă.

„De asemenea, observ că există teorii ale conspiraţiei... Trebuie definită o zonă de căutare. Nu poţi face toată Belgia zonă de căutare”, a spus el.

„Faptul că a fost găsit la doar câteva sute de metri distanţă arată că echipele de căutare se aflau la locul potrivit. Nu uitaţi că aceasta este o pădure deasă, de mărimea a 24.000 de terenuri de fotbal. Căutarea trebuia făcută şi cu precauţie. Dar odată cu trecerea timpului, ipoteza sinuciderii a fost luată din ce în ce mai mult în considerare. La urma urmei, dispăruse acum o lună”, a continuat ministrul.

Jurgen Conings, un fost soldat în vârstă de 46 de ani, a ameninţat mai multe persoane în ultimele luni, inclusiv pe Marc Van Ranst, virusologul care a jucat un rol-cheie în lupta Belgiei împotriva coronavirusului. Pe 17 mai, poliţia a lansat o operaţiune de căutare după ce Conings a dispărut, având asupra lui mai multe arme de foc.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite