„Sindromul turbinelor eoliene” a fost recunoscut în instanţă. Cu cât au fost despăgubiţi doi soţi din Franţa care au spus că le-a fost distrusă sănătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

„Sindromul turbinelor eoliene” a fost recunoscut de un tribunal din Franţa, după ce doi soţi au reclamat că starea lor de sănătate a fost  afectată de un parc eolian aflat în apropierea locuinţei. Cuplul a primit daune de peste 100.000 de euro.

Cei doi au spus că au anumite probleme de sănătate din cauza parcului eolian, printre care dureri de cap, insomnie, depresie, aritmii cardiace şi vâjâituri în urechi. Ei s-au plâns că suferă de acestea de mai bine de doi din cauza a şase turbine eoliene instalate la 700 de metri de casa lor din Fontrieu, în departamentul Tarn din sudul Franţei.

Tubinele eoliene au fost instalate în 2008, dar problemele de sănătate au fost observate abia după 5 ani. Familia Fockaert credea că acest lucru era cauzat de faptul că pădurea dintre proprietatea lor şi cea mai apropiată turbină a fost tăiată.

Sunetul produs a fost comparat de ei cu o „maşină de spălat care se învârte continuu” şi susţin că „luminile albe intermitente” le-ar fi pus sănătatea în pericol.

„La început nu am înţeles ce se întâmplă , dar treptat ne-am dat seama că problema vine de la turbine”, a spus Christel Fockaert.„Turbinele clipesc la fiecare două secunde… a trebuit să instalăm lumini exterioare pentru a contracara efectul bliţurilor”, a precizat aceasta, scrie The Guardian.

Cei doi s-au mutat din zonă în 2015, moment în care au dispărut şi toate problemele de sănătate pe care aceştia le acuzau.

Cercetătorii spun că nu există acest sindrom

Un studiu australian a constatat că boala atribuită turbinelor eoliene ar fi, mai degrabă, un efect al panicii provocate de avertismentele activiştilor privind anumite probleme de sănătate care ar putea apărea în timp.

Cercetătorii au arătat că sindromul este „un fenomen sociologic” şi că acordarea unui nume precum „sindromul turbinelor eoliene” sau „boala vibro-acustică” a fost un factor-cheie în răspândirea sa. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite