Serbia a declarat că nu va permite Kosovo să devină membru al ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit președintelui Aleksandar Vucic, țara sa nu recunoaște independența regiunii kosovare.

Alexandr Vucic. Foto: Profimedia
Alexandr Vucic. Foto: Profimedia

Serbia este pregătită să pună în aplicare promisiunile făcute anterior și se angajează să găsească compromisuri, dar recunoașterea independenței Kosovo sau a posibilei sale aderări la ONU este inacceptabilă. Președintele Republicii, Aleksandar Vucic, a anunțat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă.

[Prim-ministrul nerecunoscutului Kosovo] Albin Kurti nu dorește să implementeze niciun acord. Serbia vrea să pună în aplicare tot ce a fost anunțat. Serbia va implementa tot ceea ce am vorbit cu demnitate și corectitudine, dar ne vom aștepta și la formarea Comunității Municipalităților Sârbe (SSM)”, a spus Vucic.

"Întotdeauna am încercat să găsim un compromis, vom încerca și în viitor", a spus liderul sârb. "Dar întotdeauna trebuie să-i facem pe toți să înțeleagă că Serbia nu recunoaște independența Kosovo. Repet, Serbia nu recunoaște independența Kosovo și nu va accepta nici „un singur document care ne obligă să sprijinim și să asistăm așa-zisul Kosovo în calitate de membru al ONU sau al organizațiilor, instituțiilor și agențiilor ONU. Nici pe termen scurt, nici pe termen lung nu îi vom sprijini să-și asume un astfel de angajament”.

Vucic a subliniat separat că de la venirea la putere a prim-ministrului kosovar, au avut loc 454 de incidente cu sârbii kosovari. „Cele mai multe incidente s-au înregistrat în acest an - 176, anul trecut – 150, în 2021 – 128”, a indicat șeful statului.

Pe 25 octombrie, Kurti a spus că dialogul dintre Belgrad și Pristina este imposibil până când „nu vor exista pedepse și sancțiuni împotriva Serbiei”. Anterior, el a susținut că bărbați înarmați mascați au atacat ofițeri de poliție în nordul regiunii, cu sprijinul autorităților sârbe, în noaptea de 24 septembrie, ducând la moartea unui ofițer de poliție. Preşedintele sârb, într-un discurs adresat naţiunii, a spus că unităţile de poliţie din Kosovo au ucis trei sârbi, iar reprezentanţii Forţei NATO din Kosovo i-au dat, în esenţă, lui Kurti carte albă să facă acest lucru. Vučić a avertizat că, după ceea ce s-a întâmplat, Belgradul nu va recunoaște niciodată independența regiunii.

Acordurile de la Bruxelles privind normalizarea relațiilor dintre părți au fost încheiate la 19 aprilie 2013. În conformitate cu acestea, SSM ar trebui creat în Kosovo - un organism de autoguvernare pentru sârbii care trăiesc în republica nerecunoscută. Președintele sârb Aleksandar Vučić a declarat în repetate rânduri că țara sa și-a îndeplinit partea din acordurile de la Bruxelles, în timp ce kosovarii abia au început să dezvolte carta SSM și apoi au suspendat procesul. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite