Șeful postului de televiziune georgian din opoziție a fost eliberat din închisoare, după grațiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele țării, Salome Zurabishvili, nu a explicat de ce a decis să-l grațieze pe condamnat.

Salome Zurabishvili. Foto: Shutterstock
Salome Zurabishvili. Foto: Shutterstock

Nika Gvaramia, fondatorul și directorul general al canalului de televiziune georgian de opoziție Mtavari Arkhi, a părăsit închisoarea după ce a fost grațiat de președintele georgian Salome Zurabishvili. 

Gvaramia a părăsit închisoarea din orașul Rustavi exact la miezul nopții, ora locală (23:00 ora Bucureștiuluii), în aplauzele membrilor familiei și colegilor care l-au cunoscut. În penitenciar au venit și reprezentanți ai partidului de opoziție „Mișcarea Națională Unită”.

Joi seară, la un briefing special, Zurabishvili a anunțat că a semnat un act de grațiere pentru Gvaramia. Președintele a adăugat că nu are de gând să explice de ce a luat o astfel de decizie, întrucât grațierea este dreptul ei discreționar.

În mai 2022, Tribunalul Tbilisi l-a condamnat pe Gvaramia la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru deturnare de fonduri de la postul de televiziune Rustavi-2 legate de achiziționarea unui automobil Porsche în valoare de 76,7 mii euro. Parchetul georgian l-a acuzat că a provocat intenționat un prejudiciu bănesc în valoare de peste 6 milioane de lari (mai mult de 2 milioane de dolari) unei companii de televiziune. Au fost mai multe episoade în dosar, printre care și achiziționarea unei mașini cu ajutorul unui administrator Zurab Gumbaridze, care este acum directorul general al companiei Formula TV.

La 2 noiembrie 2022, Curtea de Apel din Tbilisi a menținut verdictul instanței inferioare. La 19 iunie 2023, Curtea Supremă a Georgiei nu a acceptat casarea cerută de avocații lui Gvaramia.

Gvaramia a condus Rustavi 2 în 2012-2019. În iulie 2019, a fost concediat de proprietarul canalului TV, Kibar Khalvashi. În 2019, a fondat canalul TV de opoziție Mtavari Arkhi și l-a condus înainte de a ajunge în închisoare. Gvaramia a fost și avocat pentru fostul președinte al Georgiei, Mikheil Saakashvili, după ce fostul șef de stat a sosit în secret în țară în 2021 și a fost reținut.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite