Şeful diplomaţiei de la Berlin se opune aderării Ucrainei la UE şi NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a pronunţat împotriva aderării Ucrainei la NATO şi UE, potrivit unui interviu acordat de oficialul de la Berlin publicaţiei Der Spiegel. Declaraţie vine la câteva zile după vizita acestuia la Moscova.

„Consider posibile (stabilirea unor) relaţii parteneriale între Ucraina si NATO, nu şi un statut de membru“, a declarat Steinmeier in interviul citat. În plus, oficialul german nu consideră un proiect realist nici aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană într-o perioadă apropiată. Motivaţia acestei ultime aderări ar fi faptul căm în opinia sa, modernizarea economică şi politică a Ucrainei este „un proiect pentru mai multe generatii”.

„Modernizarea Ucrainei este un proiect pe termen lung. La ora actuala, nu are sens sa se faca speculatii in legatura cu aderarea la UE”, a adăugat ministrul social-democrat care în urmă cu câteva zile a fost într-o vizită în capitala Rusiei.

Pe de altă parte, guvernul german este îngrijorat de eforturile lui Vladimir Putin de a-şi creşte influenţa în Balcani, îngrijorarea venită pe filiera Angelei Merkel şi a creştin-democraţilor

În urmă cu trei zile, vineri, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Jeff Rathke, declara că Washingtonul sprijină aspiraţia Ucrainei de a adera la NATO. Totuşi, totuşi decizia finală trebuie să aparţina puterii de la Kiev..

De partea cealaltă, într-un interviu acordat postului britanic de televiziune BBC, purtatorul de cuvant al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat ca ţara sa are nevoie de „garanţii de 100%” în privinţa neaderarii Ucrainei la NATO şi s-a declarat nemulţumit de desfăşurarea de forţe NATO în apropierea frontierelor ruse.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri