Rusia se laudă cu grâul furat de la ucraineni: „Primul tren a ajuns la Sevastopol”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Tren marfar din Ucraina. Imagine cu scop ilustrativ. Foto Shutterstock (Arhivă)
Foto Tren marfar din Ucraina. Imagine cu scop ilustrativ. Foto Shutterstock (Arhivă)

Primul tren cu cereale ucrainene trimis din regiunea Zaporojie a ajuns la Sevastopol, a anunţat agenţia de presă a statului rus, Interfax.

„Primul tren cu cereale a sosit de la Melitopol la Sevastopol. Putem spune că ruta a fost completată”, a afirmat pentru Interfax Oleg Kriucikov, unul dintre consilierii lui Serghei Aksionov, liderul nerecunoscut al Crimeii.

Kievul a suspendat comunicaţia feroviară dintre Crimeea, care a fost anexată ilegal de Rusia în anul 2014, ca urmare a ocupării peninsulei. 

Liderul administraţiei instalate de ruşi în zonele ocupate din regiunea Zaporojie, a anunţat, marţi, că primele 11 vagoane cu cereale au fost trimise în Crimeea. Acesta a afirmat că principalele contracte de export sunt încheiate cu Turcia şi că primele livrări vor fi direcţionate către Orientului Mijlociu. 

Andrei Trofimov, adjunct al şefului CAA interimar al regiunii, a explicat pentru Interfax că trenurile pentru transportul de marfă au fost primite din Rusia. 

Ruşii, jaf la „scară industrială” 

Armata ucraineană a învinuit, la sfârşitul lunii aprilie, armata Federaţiei Ruse că fură grâul localnicilor din teritoriile pe care le-a ocupat după declanşarea invaziei pe 24 februarie. 

„Jafurile s-au mutat la scară industrială. Am filmat imagini cu un convoi de peste 50 de maşini cu remorci care scot cereale din teritoriile noastre ocupate... Şi astăzi nu ştim unde le-au trimis”, a declarat la acel moment primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov. 

Conform unor evaluări, doar până la începutul lunii mai ruşii ar fi scos 400.000 de tone de grâu din teritoriile ucrainene pe care le-a ocupat, existând informaţii potrivit cărora un sfert din acestea ar fi ajuns în Siria

Preşedintele rus laudă „recolta record” de grâu a Rusiei 

Moscova neagă vehement aceste informaţii, Putin lăudând producţia de grâu a Rusiei, despre care a afirmat în luna mai că ar putea atinge un nivel record în anul 2022. 

De asemenea, Vladimir Putin a comunicat în timpul unei întâlniri avute la Moscova pe 12 mai cu oficiali din domeniul economic că Rusia se aşteaptă să recolteze 130 de milioane de tone de cereale în anul 2022, printre care 87 de milioane de tone de grâu. 

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a dezaprobat miercuri acuzaţiile Ucrainei privind blocarea porturilor sale de la Marea Neagră şi producerea unei crize alimentare globale, spunând că Rusia nu trebuie să ia nicio măsură pentru ameliorarea situaţiei fiindcă „şi-a luat deja angajamentele necesare”. 

„Noi afirmăm zilnic că suntem pregătiţi să garantăm siguranţa vaselor ucrainene care părăsesc porturile Ucrainei şi se îndreaptă spre golf (Bosfor), suntem pregătiţi să facem asta în cooperare cu colegii noştri turci”, a informat el după discuţiile avute la Ankara cu omologul său turc Mevlüt Cavusoglu. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite