Rusia plănuieşte, în curând, atacuri asupra infrastructurii Ucrainei, avertizează SUA

0
Publicat:

Statele Unite au informaţii că Rusia intenţionează în curând să lanseze noi atacuri la adresa infrastructurii civile din Ucraina şi a instalaţiilor guvernamentale, a declarat luni un oficial american citat de Reuters.

Atac cu rachete în orașul Vinita din Ucraina FOTO EPA-EFE
Atac cu rachete în orașul Vinita din Ucraina FOTO EPA-EFE

„Avem informaţii că Rusia îşi intensifică eforturile de a lansa atacuri împotriva infrastructurii civile şi a instalaţiilor guvernamentale din Ucraina în zilele următoare. Având în vedere istoricul Rusiei în relaţia cu Ucraina, suntem îngrijoraţi de ameninţarea continuă pe care o reprezintă atacurile ruseşti pentru civili şi infrastructura civilă”, a spus oficialul american, potrivit Agerpres. 

Acesta a mai spus că afirmaţiile se bazează pe informaţii declasificate.   

Trupele ruse au făcut unele progrese în înaintarea lor către nord, dinspre oraşul Herson către Nikolaev şi au lansat rachete asupra oraşelor situate la vest de centrala nucleară Zaporojie, a anunţat luni Kievul, care a interzis demonstraţiile şi alte manifestări ocazionate săptămâna aceasta de Ziua Independenţei Ucrainei, relatează Reuters şi CNN.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, „în direcţia Nikolaev, ocupanţii au desfăşurat acţiuni de asalt în zona localităţii Blagodatne, cu un succes parţial”.  În respectiva zonă s-au desfăşurat aproape constant lupte în ultimele trei luni, cu puţine schimbări în poziţia celor două tabere. Ucraina anunţase în iunie că a eliberat atunci oraşul.

Rușii continuă să treacă la ofensivă în direcţia Doneţk, concentrându-şi principalele eforturi pe direcţiile Bakhmut şi Avdiivka, se arată în ultimul raport al Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, citat de portalul Ukrinform. Potrivit raportului, forţele armate ale Ucrainei au eliminat aproximativ 45.400 de invadatori ruşi din 24 februarie până în 22 august.

Uniunea Europeană are în vedere să organizeze o misiune de „antrenament şi asistenţă” pentru armata ucraineană, care se va derula în ţările vecine, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, transmite France Presse.

Propunerea va fi dezbătută săptămâna viitoare la Praga, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările UE, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă după un eveniment găzduit de Universitatea din Santander (nordul Spaniei).

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe ajutorul dinspre Occident.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite