Rolul pe care îl joacă înșelăciunea în război. Imagini filmate din dronă cu tancuri gonflabile rusești pe câmpul de luptă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O înregistrare video aeriană recent apărută din războiul din Ucraina, captată de o dronă, arată ceea ce par a fi momeli gonflabile ale tancurilor rusești pe câmpul de luptă.

Tancuri gonflabile pe câmpul de luptă FOTO: captura video
Tancuri gonflabile pe câmpul de luptă FOTO: captura video

Ambele tabere au găsit numeroase modalități de a folosi momeli gonflabile, imitații din lemn și imitații înșelătoare de-a lungul războiului, adesea ca un truc viclean pentru a atrage reacția inamicului, forțându-l să irosească muniția, precum și pentru a-și dezvălui potențial poziția, scrie businessinsider.com.

Luni, a apărut o înregistrare video filmată de un vehicul aerian ucrainean fără pilot care arată ceea ce conturile OSINT și bloggerii au identificat ca fiind imitații de tancuri T-72 rusești în apropierea frontului din Zaporojie.

În videoclip, drona zărește trei tancuri false poziționate în zonă, unele acoperite cu viță de vie și arbuști, probabil pentru camuflaj, deși Rusia uneori nu face acest lucru foarte bine pentru mijloacele sale cu echipaj.

În timp ce două potențiale T-72 momeală sunt ascunse lângă copaci, unul este în aer liber.

Videoclipul a fost postat inițial pe Telegram de un grup care avertiza forțele ucrainene să fie "atente" și le îndemna să "nu orosească muniția în zadar".

"Sunt din ce în ce mai multe pe câmpul de luptă acum", a spus grupul despre armele gonflabile. Nu este clar, cu exactitate, cât de mult sunt folosite acestea.

Folosirea momelilor pentru a înșela forțele inamice, determinându-le să irosească armament valoros și scump încercând să elimine falsurile ieftine și de prisos, este o tactică de război practicată de mult timp, iar acest videoclip apărut recent oferă, aparent, o privire bună asupra tacticilor militare rusești de înșelăciune, sau masirovka (mascare).

Au existat multe cazuri documentate de-a lungul războiului, inclusiv tancuri gonflabile - dar oarecum dezumflate - în Zaporojie la începutul acestui an, avioane de luptă MiG-31 false și sisteme de rachete S-300 momeală.

Încă dinainte de război, Moscova a acordat prioritate dezvoltării unor dubluri destul de ciudate - chiar stații întregi de radar - care pot fi umflate și transportate rapid pe câmpul de luptă, înșelând forțele inamice.

Ucraina, de asemenea, a făcut inamicul să se dea de ceasul morții cu alte falsuri. În august anul trecut, forțele Kievului au folosit sisteme de artilerie de mare mobilitate furnizate de SUA care au păcălit forțele rusești să irosească rachete de croazieră valoroase, până în punctul în care Moscova se lăuda că a distrus mai multe HIMARS decât cele pe care SUA le dăduseră de fapt Ucrainei.

Și, mai recent, ucrainenii construiau obuziere false din țevi de canalizare pentru a-i determina pe ruși să lanseze drone asupra lor.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite