Reuters: Polonia construieşte aeroporturi fantomă cu bani de la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a oferit Poloniei mai mult de 100 de milioane de euro anual pentru a construi cel puţin trei aeroporturi "fantomă", în regiuni unde nu există suficienţi pasageri pentru a justifica aceste terminale, scrie agenţia Reuters.

Conform documentelor consultate de jurnalişti, Polonia a primit din partea Uniunii Europene, în perioada 2007-2013, fonduri în valoare de 615 milioane de euro pentru a construi aeroporturi. Reuters susţine că această cifră este dublă comparativ cu următorul mare beneficiar al acestor fonduri, mai exact Spania. 

Nu de puţine ori, Polonia este oferită ca o ţară model în privinţa absorbţiei fondurilor europene, o problemă delicată de altfel pentru toate statele europene. Chiar dacă majoritatea purtătorilor de cuvânt din cadrul aeroporturilor poloneze susţin că fondurile au ajutat industria aeronautică, dezvoltând tot mai multe locuri de muncă în domeniu, există şi o serie de oficiali care atrag atentia asupra unor gestionări defectuoase a banilor, mai scrie Reuters.

Poate una dintre cele mai frapante probleme se regăseşte la terminalul internaţional al aeroportului Lodz, acolo unde în 2013 numărul de pasageri a fost mai mic cu aproape un milion decât era preconizat. Reuters notează că într-o zi aglomerată din vară doar patru zboruri ajung sau pleacă de pe acest aeroport.

Un fost preşedinte al consiliului de administraţie de la compania aeriană LOT, Jacek Krawczyk, afirmă că Polonia nu a avut performanţe mai proaste decât alte ţări ale Uniunii Europene în privinţa construcţiei de aeroporturi, însă dorinţa autorităţilor de la Varşovia de a absoarbe într-un timp cât mai scurt fondurile UE poate fi de vină pentru unele deficienţe. Mai mult decât atât, Jacek Krawczyk consideră că nu este vorba de corupţie, ci de stabilirea unor "priorităţi greşite".

În 2013, Polonia a investit 245 de milioane de euro (105 milioane bani ai UE, restul fiind din visteria autorităţilor poloneze) în aeroporturile Lodz, Rzeszow şi Lublin, susţinând că în total acestea vor avea anual circa 3 milioane de pasageri. Numărul real însă a fost de aproape un milion pentru toate terminalele.

Pentru următorii şapte ani, Uniunea Europeana va pune la dispoziţia ţărilor membre fonduri în valoare de 82 de miliarde de euro, mai scrie Reuters.

Polonia nu este singura ţară europeană care a primit o finanţare generoasă din partea oficialilor Uniunii Europene. Circa 80 de aeroporturi din Europa atrag mai puţin de 1 milion de pasageri anual, susţine agentia Reuters. Mai mult decât atât, jurnaliştii atrag atenţia că există în estul Spaniei un terminal pentru avioane, deschis în urmă cu trei ani, care nu a desfăşurat niciun zbor până în acest moment.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite