Renovarea Acropolei, motiv de nemulţumiri. Guvernul grec este acuzat că a deteriorat monumentul UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Renovarea Acropolei, un proiect care a costat 1,5 miliarde de euro, a stârnit numeroase controverse, guvernul de la Atena fiind acuzat că a deteriorat monumentul, care este inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Motivul nemulţumirilor este o pasarelă de beton, inaugurată în iarna lui 2020. Acesta a fost realizată pentru a asigura vizitatorii, dar şi pentru a permite şi persoanelor cu mobilitate redusă să viziteze monumentul.

Contestatarii susţin că lucrările au fost realizate fără luarea de precauţii necesare pentru protejarea emblematicului monument. Renumitul arhitect Tasos Tanoulas, fost membru al echipei de restaurare a Acropolei, a calificat această nouă rampă drept "sufocantă" pentru monumentul din secolul al V-lea î.Hr., în timp ce liderul opoziţiei, Alexis Tsipras, a vorbit despre "rele tratamente" suferite de cel mai faimos sit arheologic al Greciei, potrivit Agerpres.

Guvernul a contrazis experţii, spunând că au fost luate toate măsurile de precauţie, dar şi că renovarea era necesară, având în vedere numeroasele accidente din ultimii ani. Vor fi instalate panouri în braille pentru vizitatorii cu deficienţe de vedere, alături de balustrade şi de indicatoare de avertizare pentru pante, pentru cei cu mobilitate redusă.

Peste 3,5 milioane de persoane au vizitat Acropola în 2019, înainte de pandemia de coronavirus.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite