Atac cu drone în apropiere de ambasada României din Kiev. Aurescu: Reprezintă încălcări ale dreptului internațional umanitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a atacat în această dimineață mai multe orașe ucrainene, printre care și orașul Kiev. Ministrul Afacerilor Externe susține că unele lovituri s-au produs la o distanță de 1-1,5 kilometri de sediul Ambasadei României.

Atac cu drone lângă Ambasada României din Kiev FOTO: AFP
Atac cu drone lângă Ambasada României din Kiev FOTO: AFP

Bogdan Aurescu a precizat că personalul ambasadei este „în regulă”, iar ministerul urmărește evoluția evenimentelor din Ucraina. De asemenea, ministrul susține că loviturile de astăzi reprezintă încălcări „flagrante ale dreptului internațional umanitar”.

„În această dimineață am fost în strânsă legătură cu Ambasada României la Kiev, unele lovituri au lovit la o distanță apropiată de 1 - 1,5 kilometri de sediul Ambasadei noastre, dar tot personalul este în regulă, iar urmărim evoluția evenimentelor cu mare grija. Aceste lovituri reprezintă încălcări flagrante ale dreptului internațional umanitar, care interzice cu strictețe orice atac împotriva țintelor civile și împotriva civililor” , susține Bogdan Aurescu, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Bogdan Aurescu a precizat, cu această ocazie, importanța sprijinirii Republicii Moldova, una dintre cele mai afectate țări în urma conflictului din Ucraina.

„În acest context, voi aminti și faptul că este foarte important ca Uniunea Europeană să susțină Republica Moldova, care este una dintre țările cele mai afectate de conflictul din Ucraina, de efectele acestui conflict. În acest context, voi sublinia necesitatea ca Uniunea Europeană să sprijine Guvernul de la Chișinău, pentru a face față crizei energetice. România își face partea: deja furnizăm energie electrică vecinului nostru, Republica Moldova, pentru a face față acestei situații într-un mod eficient” , a precizat ministrul, potrivit sursei citate.

De asemenea, ministrul a reiterat condamnarea Rusiei de către România în urma incidentului de săptămâna trecută, când rachetele rusești au trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova.

„În același timp, voi reitera condamnarea de către România a faptului că, lunea trecută, unele dintre rachetele care au lovit Ucraina au trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova, ceea ce reprezintă o altă încălcare a dreptului internațional, mai ales că noi vorbesc despre un stat neutru, conform Constituției Republicii Moldova”, a precizat Bogdan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu participă astăzi, 17 octombrie 2022, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Luxemburg.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite