Reacția liderilor de stat din UE față de noile anexări efectuate de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o declarație comună făcută publică vineri, liderii celor 27 de state membre UE resping şi condamnă „anexarea ilegală” de către Rusia regiunilor ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie. Moscova pune „în pericol securitatea mondială”, avertizează liderii de stat din UE.

UE sprijină masiv Ucraina în fața agresiunii rusești FOTO Shutterstock
UE sprijină masiv Ucraina în fața agresiunii rusești FOTO Shutterstock

„Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată «referendumurile» ilegale pe care Rusia le-a organizat ca pretext pentru această nouă încălcare a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi nici rezultatele falsificate şi ilegale. Nu vom recunoaşte niciodată această anexare ilegală”, se arată în declarație.

„Aceste decizii sunt nule şi neavenite. Crimeea, Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk sunt ale Ucrainei”, adaugă liderii de stat din UE.

„Lansăm un apel către toate statele şi organizaţiile internaţionale să respingă fără echivoc această anexare ilegală”, se menţionează în declaraţie, care a fost publicată cu puţin timp înainte de semnarea actelor de anexare.

UE denunţă de asemenea acțiunile Moscovei de subminare deliberată a ordinii internaţionale şi punere în pericol a securităţii globale. În acest context, UE se angajează să înăsprească sancţiunile pentru a creşte presiunile asupra regimului de la Moscova.

„Ne vom consolida măsurile restrictive pentru contracararea acţiunilor ilegale ale Rusiei. Acestea vor spori şi mai mult presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său de agresiune”, afirmă liderii de stat din UE.

UE reafirmă „dreptul Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii ruse pentru a redobândi controlul deplin asupra teritoriului său şi pentru a elibera teritoriile ocupate în interiorul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional”.

UE va continua să ofere Ucrainei „un sprijin economic, militar, social şi financiar solid atât timp cât va fi necesar”, dau asigurări cei 27 de lideri de stat din UE, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite