Război în Ucraina. Situaţia din Mariupol, de coşmar: „Nu există clădire fără pagube. Au nivelat 90% din oraş”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

În războiul din Ucraina, oraşul Mariupol a fost atacat zilnic, iar în prezent nicio clădire nu mai este întreagă, toate fiind distruse sau avariate, a spus viceprimarul din Mariupol Serhi Orlov, într-un interviu pentru Forbes Ucraina.

„Pagubele sunt uriaşe, au nivelat tot! Nu avem, în continuare, apă şi căldură. Ca să supravieţuiască, oamenii scurgeau apa din calorifere, dar acest lucru nu este posibil… Sunt si trei-patru izvoare în oraş, luăm apă de acolo şi o livrăm în mai multe puncte din centru, dar, pentru un oraş cu jumătate de milion de locuitori, nu înseamnă aproape nimic”, a spus Orlov, potrivit publicaţiei ucrainene Gazeta.

Mariupol este un oraş-port şi are mai mult de 440.000 de locuitori. Acesta a fost sub asediu în ultimele două săptămâni, iar acum se află în colaps umanitar. Persoanele sunt nevoite să topească zăpadă pentru a bea apă sau să caute variante alternative în conductele subterane.

Autorităţile locale spun că războiul din oraş a cauzat moartea a cel puţin 2.400 de civili, dar recunosc că aceasta este o subestimare, bilanţul real fiind necunoscut.

În subteran, situaţia este dramatică. La subsolul unei clădiri publice din oraşul-port, sunt sute de oameni care nu au antibiotice pentru a-şi trata rănile.

„Unii au dezvoltat septicemie de la schijele din corp”, a spus Anastasia Ponomareva, o profesoară de 39 de ani, care a fugit din oraş la începutul războiului, dar vorbeşte încă cu prietenii de acolo. „Lucrurile sunt foarte grave”, spune ea.

Mariupol inainte si dupa FOTO BBC

Comunicaţiile sunt întrerupte şi încercările de a livra alimente şi medicamente au eşuat. Iar evacuări se fac foarte greu, pentru că armata rusă nu încetează focul.

Imaginile surprinse din satelit arată clădiri rezidenţiale devastate, parcuri distruse şi magazine alimentare în flăcări, după bombardamentele trupelor ruseşti în oraşul-port.

Niciun ajutor umanitar nu a putut intra în oraş

Marţi, 2.000 de maşini au reuşit să părăsească oraşul Mariupol, iar alte 2.000 erau gata să plece, a precizat consiliul oraşului. 

Încercările anterioare de evacuare au eşuat, iar ucrainenii au acuzat Rusia că atacă civilii şi rutele folosite de ei pentru a scăpa, cu toate că s-a vorbit de încetarea focului.

Nu a fost permis niciun ajutor umanitar să intre în oraş. Serghei Orlov, viceprimarul Mariupolului, a spus că lucrurile „devin din ce în ce mai dificile de la o oră la alta”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite