Război în Ucraina. Kievul anunţă că va lansa o contraofensivă masivă după ce va primi suficiente arme de la parteneri. Deocamdată rezistă la Severodoneţk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi ucraineni apară stradă cu stradă Severodoneţk FOTO Profimedia
Soldaţi ucraineni apară stradă cu stradă Severodoneţk FOTO Profimedia

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că armata ucraineană va lansa o contraofensivă intensivă imediat ce Ucraina va primi o cantitate suficientă de arme de la partenerii occidentali.

Potrivit consilierului, „acest lucru se va întâmpla în curând”. „Când vom obţine suficiente arme? În viitorul apropiat. Şi veţi vedea asta de îndată ce începe o contraofensivă mai intensă din partea noastră. În momentul de faţă, de asemenea, avem contraofensive separate. Dar, imediat ce vom obţine tot ce ne trebuie, acestea se vor intensifica, iar forţele noastre armate vor putea în sfârşit să demonstreze Federaţiei Ruse că ”a doua armată” a lumii se află într-un alt punct geografic al planetei” – a subliniat Podoliak. 

Reprezentantul Preşedinţiei ucrainene a remarcat că deja se fac livrări de arme în Ucraina, dar, dacă Europa ar lua mai repede deciziile privind asistenţa respectivă, moartea multor apărători ucraineni ar putea fi evitată. „Este o chestiune de timp. Ne-am fi dorit să obţinem totul acum o lună pentru a reduce numărul deceselor. Europa ia decizii mai etapizat decât ne-am dori” – a adăugat consilierul.

Forţele ucrainene reuşesc să încetinească cu succes operaţiunile ruseşti de încercuire a poziţiilor ucrainene din regiunea Lugansk, precum şi atacurile frontale ruseşti din Severodoneţk, prin contraatacuri locale prudente şi eficiente în Severodoneţk şi prin apărarea malului vestic al râului Siverski Doneţ, spune Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare.

Oficialii ucraineni au raportat la că forţele de apărare au respins avansurile ruseşti în Severodoneţk şi împiedică în mod activ avansurile ruseşti asupra Lisichanskului dinspre sud-vest.

Şeful administraţiei din regiunea Lugansk, Sergei Gaidai, nu a fost de acord cu prognoza Ministerului britanic al Apărării de vineri, potrivit căreia forţele ruseşti vor cuceri restul de 10% din regiune în următoarele două săptămâni, susţinând că forţele ucrainene au suficiente întăriri şi echipamente pentru a efectua contraatacuri suplimentare şi pentru a-şi apăra poziţiile.

Gaidai a remarcat că forţele ruseşti au încredere în mod eronat în propriile succese, permiţând apărătorilor ucraineni să provoace pierderi mari împotriva unităţilor cecene care nu-şi dau seama ce li se întâmplă.

Ucrainenii blochează cu succes masivul angajament rusesc din Severodoneţk

Bloggerul militar pro-rus Voenkor Kotienok Z a susţinut că este puţin probabil ca forţele ruseşti să străpungă apărarea ucraineană din Lisiceansk de la Severodoneţk (prin continuarea atacurilor frontale şi o traversare a râului Siverski Doneţ) şi va trebui probabil să finalizeze deplasarea de la Popasna dacă speră să captureze Lisiceansk.

Voenkor Kotienok Z a afirmat că forţele ucrainene ar putea împiedica traversarea râurilor ruseşti din Severodoneţk şi a subliniat că forţele ruseşti nu şi-au asigurat încă accesul la două autostrăzi cheie către Lisicehansk.

În plus, guvernul şi armata ucraineană discută despre bătălia de la Severodoneţk în termeni din ce în ce mai încrezători şi probabil că reuşesc să estompeze angajamentul major al armatei ruseşti, inclusiv aducând rezerve, pentru bătălia crâncenă pentru oraş.

Deşi este posibil ca forţele ruseşti să poată captura Severodoneţk şi Lisichansk, iar forţele ucrainene să fie probabil mai degradate decât lasă să se înţeleagă declaraţiile lui Gaidai, apărarea ucraineană rămâne puternică în acest teatru central.

Armata rusă şi-a concentrat toate resursele disponibile în această singură bătălie pentru a obţine doar câştiguri modeste.

În schimb, armata ucraineană îşi păstrează flexibilitatea şi încrederea nu numai pentru a efectua contraatacuri localizate în alte părţi ale Ucrainei (cum ar fi la nord de Herson), ci şi pentru a efectua contraatacuri eficiente în faţa asalturilor ruseşti din Severodoneţk, care ar fi recucerit 20% din oraş în ultimele 24 de ore.

Încrederea guvernului ucrainean în a declara clar că forţele sale pot menţine Severodoneţk pentru mai mult de două săptămâni şi dorinţa de a conduce contraatacuri locale, mai degrabă decât de a rămâne strict în defensivă, reprezintă o schimbare marcantă faţă de declaraţiile de pe 28 mai, când spunea că forţele ucrainene s-ar putea retrage din Severodoneţk pentru a evita încercuirea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite