Raport: Un avion de linie scandinav a fost foarte aproape de o coliziune cu un avion militar rus, în luna martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 40 de incidente aviatice au fost înregistrate în ultimele luni între avioanele militare ruse şi cele de linie, informează un raport recent al reţelei European Leadership Network (ELN), citat de Mediafax. Potrivit acestuia, unul dintre incidente era foarte aproape să ducă la o coliziune între un avion de linie scandinav şi unul de recunoaştere rus.

„Evenimentele recente ne releva un ansamblu foarte îngrijorător de încălcări ale spaţiului aerian, de intervenţii de evitare a coliziunilor în zbor şi de alte acţiuni periculoase produse frecvent”, se notează în raportul European Leadership Network (ELN).

Alianţa Nord-Atlantică (NATO) a anunţat că de la începutul anului au avut loc peste o sută de interceptări ale avioanelor de recunoaştere ruseşti în spaţiul european, o cifră de trei ori mai mare în comparatie cu anul 2013.

Unul dintre incidentele grave pe care ELN le menţionează în raport se referă la evitarea producerii unei coliziuni, la 3 martie, între un avion de linie deţinut de compania aeriana scandinavă SAS şi un avion militar de recunoaştere rus.

Potrivit sursei citate, avionul de linie decolase de la Copenhaga cu destinaţia Roma şi avea 132 de pasageri la bord. Incidentul s-ar fi petrecut la 80 de kilometri sud-est de oraşul suedez Malmo, moment în care cele doua avioane ar fi trecut la o distanţa de 90 de metri unul de celălalt.

Conform presei suedeze, avionul militar rus nu şi-a anunţat poziţia, dar a fost indentificat de un radar, controlorii de trafic aerian avertizând echipajul avionului de linie. Aceştia au deviat aparatul de la traiectoria obişnuită pentru a evita impactul, notează sursa citată.

Luna trecută, NATO a anunţat că mai multe avioane ale Alianţei au interceptat cel puţin patru grupuri de aeronave militare ruse, compuse din peste 10 avioane, care efectuau „manevre” deasupra Mării Negre, a Mării Baltice, precum şi deasupra Mării Nordului.

În finalul raportului, reţeaua European Leadership Network recomandă liderilor ruşi să reevalueze costurile şi riscurile acestor incursiuni aeriene. Totodată, raportul precizează că toate părţile implicate ar trebui să depună eforturi pentru a-şi îmbunătăţi comunicarea în domeniul militar.

image

Numărul de incidente petrecute în spaţiul aerian european, de la începutul anului. FOTO BBC


Citeşte şi:

Rusia mută jocul provocărilor în zona baltică

Vânătoarea submarinului necunoscut, dar bănuit a fi rus, în Marea Baltică le-a amintit guvernelor din regiune de jocul de-a şoarecele şi pisica purtat de marina sovietică în Războiul Rece. Însă incidentele de acest tip s-au repetat cu o frecvenţă îngrijorătoare în ultimele săptămâni.

Avertisment NATO: Rusia şi-a intensificat activităţile aeriene în Marea Neagră, Marea Baltică şi Marea Nordului

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat oficial miercuri seară că a efectuat mai multe intervenţii în ultimele 48 de ore, ca urmare a intensificării activităţilor aeriene ale Rusiei în Marea Neagră, Marea Baltică şi Marea Nordului.

Rusia îşi consolidează prezenţa militară în fostele state sovietice

Şeful Forţelor Aeriene din Rusia anunţă o nouă bază aeriană în Belarus, dar şi extinderea bazelor din Armenia şi Kârgâzstan, potrivit „The Moscow Times“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite