Putin îl copiază pe Lukaşenko. Un opozant al Kremlinului a fost dat jos din avion şi arestat pe aeroport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un opozant al regimului lui Putin a fost dat jos din avion şi arestat pe aeroport. FOTO Deutsche Welle
Un opozant al regimului lui Putin a fost dat jos din avion şi arestat pe aeroport. FOTO Deutsche Welle

Andrei Pivovarov, un apropiat al fostului opozant rus Mihail Hodorkovski, a fost arestat după ce a fost dat jos dintr-un avion care tocmai se pregătea să decoleze spre Varşovia, pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg. El a fost dus direct la Comitetul de Anchetă, au anunţat pe Twitter colaboratorii săi.

Andrei Pivovarov a fost arestat pe motiv că ar fi încălcat în repetare rânduri legislaţia care vizează „organizaţiile indezirabile”. Fapta i-ar putea aduce cel puţin şase ani de închisoare.

El a fost director al organizaţiei pro-democraţie Open Russia (Rusia Deschisă), ONG-ul fondat de fostul critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, aflat în prezent în exil după ce a făcut opt ani de închisoare în Rusia.

Organizaţia are sediul în Londra, iar în 2017, autorităţile ruse au declarat-o indezirabilă, astfel având interzis să desfăşoară activităţi. Totuşi, colaboratorii ONG-ului şi-au continuat activitatea sub acelaşi nume, dar ca persoană juridică separată, pentru a nu exista urmăriri penale.

Open Russia a decis săptămâna trecută să işi oprească activităţile pentru a nu pune în pericol membrii. Tatiana Usmanova, fostă coordonatoare a ONG-ului, a spus că Andrei Pivovarov ar figura pe o listă de persoane căutate, de aceea a fost şi arestat, conform Digi24.

Legea referitoare la „organizaţiile indezirabile”, adoptată în 2015, a permis Kremlinului să pună presiune şi să închidă multe ONG-uri care primeau finanţare din străinătate, în special din Europa şi Statele Unite.

Autorităţile ruse şi-au intensificat acţiunile represive asupra opoziţiei pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare din septembrie, în condiţiile în care partidul Kremlinului, Rusia Unită, este în scădere de popularitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite