Proteste la Sarajevo împotriva Înaltului Reprezentant al comunității internaționale VIDEO

0
Publicat:

Mii de persoane au manifestat vineri în Sarajevo, capitala Bosniei şi Herţegovinei (BiH), împotriva Înaltului Reprezentant al comunităţii internaţionale, Christian Schmidt, cerându-i acestuia să demisioneze.

Miting la Srajevo FOTO Profimedia
Miting la Srajevo FOTO Profimedia

Germanul Christian Schmidt conduce Biroul Înaltului Reprezentant (OHR), o instituţie internaţională ad-hoc responsabilă de supravegherea punerii în aplicare a aspectelor civile ale Acordurilor de la Dayton care, în 1995, au pus capăt războiului, potrivit Agerpres.

Mitingul a fost convocat de organizaţii civile şi intelectuali care resping împărţirea BiH pe baze etnice.

Schmidt a intervenit în ordinea constituţională în ultimele luni, întărind poziţia naţionaliştilor croaţi, potrivit criticilor.

Mitingul din faţa biroului Înaltului Reprezentant al comunităţii internaţionale a fost unul paşnic, a informat portalul de ştiri bosniac klix.ba. Unii demonstranţi aveau pancarte pe care era scria „Schmidt go away, OHR stay!"- „Schmidt pleacă, OHR, rămâi!"

Din 1995, un Înalt Reprezentant, aprobat de Consiliul de Securitate al ONU, are misiunea de a garanta pacea şi stabilitatea. Acesta poate demite aleşi şi poate interveni în legislaţie. Poziţia este deţinută din august 2021 de politicianul german Christian Schmidt.

Schmidt, un fost ministru german al agriculturii din cadrul formaţiunii conservatoare Uniunea Social-Creştină Bavareză (CSU), este apropiat de guvernul conservator de la Zagreb, care îi sprijină pe naţionaliştii croaţi din BiH.

Aproape 100.000 de oameni au murit în război şi aproximativ două milioane au fost strămutate. Musulmanii bosniaci s-au confruntat cu sârbi şi, uneori, cu croaţi, cărora le-au fost furnizate arme şi bani de către Serbia, respectiv, Croaţia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite