Moscova, în căutarea extinderii influenţei în Bosnia şi Herţegovina: Ambasadorul rus la ONU s-a opus numirii unui nou Înalt Reprezentant internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasili Nebenzia FOTO EPA-EFE
Vasili Nebenzia FOTO EPA-EFE

Moscova „se opune categoric” numirii unui nou Înalt Reprezentant pentru Bosnia şi Herţegovina, deoarece biroul acestuia nu mai este necesar, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia.

Vasili Nebenzia s-a pronunţat marţi împotriva numirii fostului ministru german al Agriculturii Christian Schmidt în postul de Înalt Reprezentant pentru Bosnia şi Herţegovina.

Potrivit ambasadorul rus, postul respectiv, înfiinţat în conformitate cu Acordurile de pace din 1995, nu mai este necesar.

Christian Schmidt urmează să preia ştafeta de la diplomatul austriac Vaneltin Inzko, care se va retrage la 1 august după 12 ani de mandat.

Inzko devenise în ultimul timp ţinta unor critici vehemente din partea liderului sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, fiind numit „monstru” de acesta din urmă.

Dodik este puternic sprijinit de Moscova, care caută în prezent să-şi extindă influenţa în Bosnia şi Herţegovina şi să împiedice aderarea acestei ţări la NATO. Pentru a-şi îndeplini aceste obiective, Moscova asmute entităţile sârbe şi croate împotriva Sarajevo şi se opune oricărei iniţiative occidentale de progrese în ţară.

Rusia l-a luat puternic în colimator pe Inzko, acuzându-l mai ales de părtinire în rapoartele sale. Moscova i-a reproşat, de exemplu, că a prezentat situaţia din Bosnia şi Herţegovina „ca şi cum sârbii bosniaci şi croaţii ar fi singurii vinovaţi de toate dificultăţile”. 

„Numele lui Schmidt a apărut de nicăieri fără cea mai mică discuţie”, a criticat Vasili Nebenzia în Consiliul de Securitate al ONU.

Însă ambasadorul american Richard Mills i-a transmis că numirea lui Christian Schmidt este o „chestiune încheiată”.

„Biroul (Înaltului Reprezentant, n. red.) a fost esenţial pentru stabilitate în ultimii 25 de ani. Este necesar pentru a ghida Bosnia şi Herţegovina către propriile obiective identificate”, a subliniat diplomatul american.

„Rusia cere închiderea imediată a biroului şi utilizează argumente juridice false pentru a avansa acest obiectiv”, a denunţat Mills.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite