Primele imagini cu un blindat Stryker pe câmpul de luptă din Ucraina VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceea ce pare a fi prima înregistrare video de pe câmpul de luptă în care apare un vehicul blindat Stryker, donat armatei ucrainene de către SUA, a fost publicată pe rețelele de socializare rusești, relatează The War Zone.

În iunie, SUA au promis Ucrainei încă 10 transportoare de personal Stryker FOTO WIKIPEDIA
În iunie, SUA au promis Ucrainei încă 10 transportoare de personal Stryker FOTO WIKIPEDIA

Transportoarele de personal Stryker furnizate de SUA au fost surprinzător de absente din știrile venite de pe front de când a început contraofensiva ucraineană, ceea ce i-a făcut pe unii observatori să presupună că acestea sunt păstrate pentru o potențială ofensivă mai mare.

Clipul de 28 de secunde, postat pentru prima oară de canalul rusesc de Telegram ZA_FROHT, marți, este filmat din perspectiva unei drone rusești. În primele circa 22 de secunde, vehiculul este surprins în mișcare pe o cărare în câmp deschis, după care este luat la țintă și lovit. ZA_FROHT susține că imaginile video surprind „activitatea în luptă a unității de forțe speciale Osman pentru a distruge Stryker-ul... cu muniție fără pilot în direcția Zaporojie”.

O dronă Lancet pare să lovească Stryker-ul (sau foarte aproape) în partea din spate.

Din imagini nu este clar cât de grav a fost avariat blindatul. Clipul se întrerupe brusc după ce este înregistrată lovitura dronei Lancet. Doi experți consultați de The War Zone au oferit opinii divergente cu privire la soarta vehicului.

Este „greu de spus” ce s-a întâmplat cu vehiculul, a apreciat colonelul în retragere al armatei SUA Brad Duplessis.

„Este imposibil de evaluat pagubele suferite de vehicul sau de ocupanții acestuia, deoarece înregistrarea video se întrerupe imediat după. Ipoteza mea ar fi că [Forțele Armate Ruse] probabil nu au obținut rezultatele pe care le doreau, dar acestea au fost considerate valoroase pentru a le difuza în spațiul informațional în scopul de a prezenta o lovitură asupra echipamentelor furnizate de SUA."

Un alt expert în blindate, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a fost de părere că vehiculul a fost probabil distrus.

„Probabil că a fost un atac catastrofal, ținând cont de proporțiile exploziei”, a declarat expertul. „Fără [colivie], impactul acelei explozii directe pe partea laterală are o probabilitate mare de letalitate pentru echipaj”.

„E ciudat să vezi unul singur deplasându-se în plină zi pe un câmp de luptă deschis, plin de cratere de artilerie. Stryker-ul este incredibil de rapid - capabil să atingă peste 100 km/h - așa că presupun că ei sperau ca viteza să fie factorul de protecție împotriva artileriei care încearcă să-l ia la țintă sau să întreacă un vehicul fără pilot letal”, a explicat expertul în blindate.

Locația blindatului

Rob Lee, cercetător avansat la Foreign Policy Research Institute, a scris marți pe platforma X că Stryker-ul a fost geolocalizat la aproximativ 2,5 km nord-est de orașul Robotîne din regiunea Zaporojie. Lee a precizat că cel mai probabil aparținea Brigăzii 82 Aeropurtate, o unitate despre care se crede că a fost ținută în rezervă pentru o ofensivă mai amplă

Brigada este una dintre "cele mai de elită unități de infanterie din Ucraina", a subliniat expertul în blindate. „Deoarece sunt restricționați în privința misiunilor aeropurtate/de asalt aerian, multe dintre aceste unități de infanterie ușoară de nivel superior au primit Stryker-uri, [vehicule MRAP [rezistente la mine, protejate împotriva ambuscadelor] și [vehicule pe roți multifuncționale de mare mobilitate (Humvee)] HMMWV".

Faptul că aceste blindate Stryker au apărut în apropiere de Robotîne ar putea fi un indiciu că Ucraina încearcă să profite de o oportunitate pentru a crea o breșă în apărarea rusă, notează The War Zone.

Deși nu se știe cu exactitate care este starea Stryker-ului, de câte alte vehicule și trupe era însoțit sau unde se îndrepta, totuși locația, dacă este exactă, l-ar plasa la aproximativ 27 km nord de Tokmak, un oraș cheie în planurile Ucrainei de a înainta spre sud prin regiunea Zaporojie spre Crimeea.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite