Primarul din Melitopol răpit de ruşi în 2022, promovat de Zelenski

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul în exil al oraşului ucrainean Melitopol, deţinut o perioadă de forţele ruse, a fost numit de preşedintele Volodimir Zelenski în fruntea regiunii Zaporojie, a anunţat duminică preşedinţia ucraineană, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ivan Fedorov. FOTO: mlt.gov.ua
Ivan Fedorov. FOTO: mlt.gov.ua

Anunţul a fost făcut cu prilejul vizitei lui Zelenski pe frontul de sud, la trupele din satul Robotîne, recucerit de la forţele ruse în august 2023, dar care este supus fără încetare atacurilor forţelor ruse.

„Şeful statului l-a prezentat pe noul şef al administraţiei regionale din Zaporojie Ivan Federov, care a fost primar al Melitopol, temporar ocupat, din decembrie 2020, şi care a fost deţinut de ruşi", a anunţat preşedinţia într-un comunicat.

Răpit de armata rusă care tocmai intrase în oraş 

Ivan Fedorov, în vârstă de 35 de ani, a fost răpit în martie 2022 de armata rusă care tocmai intrase în oraş după ce a refuzat să coopereze cu Moscova.

Fedorov a fost eliberat în schimbul unui grup de tineri soldaţi ruşi în aceeaşi lună.

 Melitopol, oraș  aflat la 130 km sud de Zaporojie, a căzut în mâinile ruşilor în primele săptămâni de după invadarea Ucrainei, în februarie 2022.

Fedorov, care îl înlocuieşte pe guvernatorul Iuri Malaşko, a declarat că obiectivul său este „de a le permite tuturor celor care vor cu adevărat să se întoarcă acasă să o poată face cât de curând posibil", potrivit preşedinţiei.

Regiunea Zaporojie, în fruntea căruia a fost numit Ivan Federoveste una dintre cele patru care au fost anexate de Rusia, dar nu se află sub controlul total al Moscovei.

Marele oraş Zaporojie, situat la circa 50 km de front şi de teritoriile controlate de forţele ruse, a fost ţinta unor atacuri soldate cu victime.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite