Prima statuie a lui Lenin din vestul Germaniei a primit undă verde pentru a fi ridicată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victorie în instanţă pentru construcţia unei statui a liderului sovietic Vladimir Lenin în oraşul Gelsenkirchen din Germania. Autorităţile locale au încercat să împiedice ridicarea monumentului despre care consideră că este incompatibil cu valorile democratice.

Gelsenkirchen, un oraş poziţionat în centrul văii Ruhr-ului, cu peste 250.000 de locuitori, cândva un reper pentru cultura industrială, va fi primul oraş din vestul Germaniei în care va fi ridicată o statuie a fondatorului partidului comunist rus.

Instanţa a decis că Partidul Marxist-Leninist din Germania (MLDP) poate plasa statuia metalică în afara sediului său. Administraţia oraşului Gelsenkirchen a încercat să oprească construcţia piedestalului din beton pe care statuia urmează să fie poziţionată, motivând că ar afecta aspectul unei proprietăţi vecine, o fostă bancă de economii cu trei etaje. Conform autorităţilor locale, prezenţa statuii ar încălca, de asemenea, regulile de conservare a clădirii monument istoric. 

Curtea administrativă din Gelsenkirchen a respins însă motivaţiile, spunând că dimensiunea şi distanţa moderată a statuii faţă de proprietatea învecinată sunt suficiente pentru a nu obstrucţiona vizibilitatea către aceasta, realtează The Telegraph.

Consiliul local al districtului West Gelsenkirchen a declarat că Lenin este o figură nepotrivită pentru a fi comemorată în oraş. „Liderul comunist Lenin este reprezentativ pentru violenţă, reprimare, teroare şi imense suferinţe. Toate acestea îl fac incompatibil cu ordinea constituţională democratică liberă din Germania, devenind astfel un simbol al luptei împotriva democraţiei noastre ”, se arată într-un comunicat.

Statuile lui Lenin erau comune în vechea Germanie de Est aflată sub stăpânirea sovietică, dar nimeni nu se aştepta să fie văzute, în vremurile nastre, în vest. Lenin este privit de mulţi socialişti şi comunişti ca un erou, în timp ce persoanele aflate în cealaltă tabără a spectrului politic indică natura represivă a regimului sovietic sub domnia lui şi a urmaşilor săi.

MLPD a sărbătorit decizia, declarând într-un comunicat de presă: „Cu câteva săptămâni înainte de a împlini 150 de ani, Vladimir Ilici Lenin a obţinut, din nou, o mare victorie.”

Instanţa a decis că statuia poate fi ridicată, însă decizia nu este definitivă, iar administraţia locală şi-a manifestat deja intenţia de contesta hotărârea la forurile superioare.

Statuia - în care Lenin îşi ţine braţul drept - urmează să fie dezvăluită pe 14 martie, într-o ceremonie care se aşteaptă să atragă susţinători de stânga din toată ţara. MLPD se străduieşte să o ridice înainte de împlinirea a 150 de ani de la naşterea lui Lenin, pe 22 aprilie.

Statuia de 2.15 metri a fost realizată în anii 1930, în Uniunea Sovietică şi a fost achiziţionată de către MLPD dintr-un oraş din Republica Cehă, în urma unei licitaţii online.

Partidul Marxist-Leninist din Germania a fost fondat în 1982 şi este ţinut sub observaţie de serviciile de informaţii germane, care îl consideră extremist şi neconstituţional.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite