Preşedintele Turciei îl avertizează pe Papa Francisc cu privire la „genocidul armean”: „Nu repetaţi această greşeală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a lansat un atac dur la adresa Papei Francisc FOTO Mediafax
Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a lansat un atac dur la adresa Papei Francisc FOTO Mediafax

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, l-a criticat dur pe Papa Francisc după ce acesta din urmă a descris uciderea în masă a armenilor din timpul Primului Război Mondial ca fiind „un genocid”.

Recep Erdogan a spus că îl condamnă pe Papă pentru cuvintele sale şi l-a avertizat „să nu mai repete această greşeală”. Turcia respinge vehement folosirea termenului de „genocid” alăturat crimelor din vremea respectivă susţinând că era vorba de un război civil şi au fost morţi în ambele tabere.

Turcia şi-a retras trimisul de la Vatican după comentariile Papei Francisc de la liturghia de duminică de la Bazilica Sf. Petru la care au participat atât preşedintele armenian cât şi capul bisericii armeniene, Karekin al II-lea. 

Papa a spus că omenirea a trecut prin „trei imense tragedii fără precedent” în ultimul secol.  „Prima, care este considerată şi primul genocid al secolului 20, a lovit chiar poporul armenian al dumneavoastră.” Papa Francisc a făcut referiri şi la crimele „comise de nazism şi stalinism”.

În altă ordine de idei, Erdogan a declarat marţi că atunci când liderii politici sau religioşi se joacă de-a istoricii, rezultatul este „delir, nu certitudine”. „Repet apelul nostru de formare a unei comisii de istorici cărora le vom da acces la arhiva noastră. Doresc să îl avertizez pe Papă să nu repete această greşeală şi să îl condamn public.”, a spus Recep Erdogan.

Acest capitol al istoriei a fost întotdeauna unul sensibil pentru Turcia, dar cu atât mai mult acum, în apropierea împlinirii a 100 de ani de la acel moment şi în contextul în care liderii Turciei încearcă să îşi evidenţieze viziunile naţionaliste în vederea alegerilor din iunie. 

Anul trecut, preşedintele Erdogan a transmis condoleanţe familiilor celor decedaţi în 1915 şi a numit evenimentele „inumane”. Gestul a fost văzut ca un pas spre reconciliere, dar a fost respins de către Armenia pentru că Erdogan a evitat folosirea cuvântului „genocid” când a făcut referire la evenimentele în urma cărora au murit 1,5 milioane de persoane. Turcia susţine însă că numărul victimelor este mult mai mic şi că ambele ţări au suferit pierderi. 

Masacrarea armenilor din 1915: scurtă istorie a „primului genocid al secolului XX”

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite