Președintele pro-rus al Bulgariei atacă Kievul: „Ucraina insistă să lupte în acest război”

0
Publicat:

Anterior, Ucraina l-a criticat pe președintele pro-rus al Bulgariei pentru declarațiile sale potrivit cărora Kievul este de vină pentru războiul actual al Rusiei.

Rumen Radev, președintele Bulgariei FOTO EPA-EFE
Rumen Radev, președintele Bulgariei FOTO EPA-EFE

Rumen Radev, președintele Bulgariei, a declarat în timpul unei conferințe de presă în care a vorbit despre recentul summit NATO, că a dorit „să spună clar că Ucraina insistă să lupte în acest război. Dar ar trebui să fie de asemenea clar că factura este plătită de întreaga Europă”, a spus președintele Bulgariei.

Radev face eforturi să țină Bulgaria în afara sprijinului militar comun al UE pentru Ucraina.

La rândul ei, Ambasada Ucrainei la Sofia susține că Kievul face toate eforturile posibile pentru a restabili pacea și a respins poziția lui Radev potrivit căreia furnizarea de arme Ucrainei alimentează și prelungește războiul.

„A pune războiul pe seama Ucrainei, care a fost atacată în mod perfid de vecinul său nordic, este una dintre cele mai comune teze de susținere a propagandei rusești și a războiului hibrid în Europa”, a declarat ambasada.

Radev s-a arătat deranjat și de faptul că vizita liderului ucrainean Volodimir Zelenski la Sofia, săptămâna trecută, nu a fost convenită cu el, fiind pus în fața faptului împlinit, dar că nu a vrut să dea un semnal rău.

„În această situație, cel mai ușor ar fi fost să nu am o astfel de întâlnire, dar acesta nu este un semnal bun pentru Bulgaria, mai ales față de cei 300.000 de bulgari din Ucraina”, a comentat el.

Zelenski s-a întâlnit în Bulgaria cu Guvernulpro-NATO și pro-UE al premierului Nikolai Denkov, care susține exportul de armament în Ucraina.

Întrevederea cu Radev, fost șef al forțelor aeriene care simpatizează Rusia, nu a fost una reușită.

Radev a explicat faptul că nu există „nici o soluție militară” și că „mai multe și mai multe arme n-o vor rezolva”, relatează Politico.

Zelenski i-a dat replica: „Doamne ferește să se abată vreo tragedie asupra ta, iar tu să fii în locul meu”, a spus el. „Iar dacă oamenii cu aceleași valori nu te vor ajuta, ce vei face? Ai spune: Putin, te rog, înhață niște teritoriu bulgar? Nu, tu, ca un președinte adevărat, sunt convins că nu ai permite un compromis cu independența ta. E dreptul tău să nu susții ajutorul pentru Ucraina. Dar chiar mi-aș dori mult să mă înțelegi corect”, i-a spus Zelenski lui Radev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite