Preşedintele polonez Duda, criticat după ce a spus că nu ştie dacă Ucraina poate recâştiga Crimeea

0
Publicat:

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că nu este sigur că Ucraina va putea să recâştige controlul asupra peninsulei Crimeea, însă crede că regiunile Doneţk şi Luhansk vor putea fi recâştigate, comentarii care i-au atras critici din partea unor politicieni din coaliţia de guvernare, transmite sâmbătă Reuters, citată de Agerpres.

Andrzej Duda. FOTO EPA EFE
Andrzej Duda. FOTO EPA EFE

După invazia rusă din 2022, Varşovia a fost unul din susţinătorii cei mai fermi ai Kievului şi a declarat că Ucraina trebuie să recâştige controlul asupra întregului teritoriu pentru a descuraja Moscova de la altă agresiune.

„Îmi este greu să răspund”

Vineri seară, preşedintele polonez Andrzej Duda a reiterat această poziţie într-un interviu pentru canalul de YouTube Kanal Zero.

Întrebat însă dacă crede că Ucraina va fi într-adevăr capabilă să recâştige Crimeea, Duda a răspuns: „Îmi este greu să răspund la această întrebare”.

„Nu ştiu dacă (Ucraina) va recâştiga Crimeea, însă cred că va recâştiga Doneţk şi Luhansk”, a spus preşedintele polonez.

Andrzej Duda a adăugat că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, „este un loc special (...) inclusiv din motive istorice. Pentru că, în fapt, dacă ne uităm istoric, a fost în mâinile Rusiei cea mai mare parte din timp”.

Declarațiile lui Duda au fost criticate de deputaţi ai coaliţiei pro-europene de la guvernare, ce se află într-o tabără politică diferită faţă de preşedinte.

„Ce declaraţie incredibil de stupidă!”  

Preşedintele polonez este un aliat al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), care a pierdut guvernarea în decembrie după ce nu a putut reuni o coaliţie în urma pierderii majorităţii în alegerile legislative din octombrie.

„Aş vrea să-i reamintesc dlui Duda că există oraşe în ţara noastră care în istoria lor au aparţinut Poloniei o perioadă de timp mai scurtă decât (au aparţinut) altei ţări (...) Ce declaraţie incredibil de stupidă!”, a scris pe platforma socială X deputatul Roman Giertych, membru al Platformei Civice (PO), cel mai mare partid al coaliţiei de guvernare.

Deputatul Radoslaw Fogiel, din PiS, a replicat că astfel de critici la adresa afirmaţiilor lui Duda sunt nefondate. 

„El a răspuns direct la întrebarea dacă Ucraina poate recâştiga Ucraina, spunând că nu ştie”, a scris Fogiel pe aceeaşi platformă de social media.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite