Îngrijorările președintelui Poloniei cu privire la Rusia. Ce spune despre riscul ca Putin să folosească arma nucleară

0
Publicat:

Președintele polonez Andrzej Duda este mult mai îngrijorat de eventualele probleme cu centralele nucleare din Ucraina decât de amenințările lui Putin cu armele nucleare.

Andrzej Duda. FOTO EPA EFE
Andrzej Duda. FOTO EPA EFE

„Cred că Rusia nu va recurge la utilizarea armelor nucleare în Ucraina. Și asta nu doar pentru că Vladimir Putin nu le va folosi. Cred că arsenalul nuclear din Rusia se află sub controlul colectiv al mai multor persoane - și că nu este doar la discreția exclusivă a doar lui Vladimir Putin. Așadar, este nevoie de mai mult de o singură persoană pentru a decide”, a declarat președintele polonez când a fost întrebat de editorialistul Marc A. Thiessen, de la Post Opinions, dacă îl îngrijorează faptul că Putin ar putea să dea curs amenințărilor cu armele nucleare.

„Ceva care să semene cu un accident nuclear”

 The Washington Post a publicat câteva fragmente din interviul acordat de președintele polonez Andrei Duda la Varșovia, la începutul acestei luni.   

Liderul polonez a spus că este mult mai îngrijorat de eventualele probleme cu centralele nucleare din Ucraina.

„Mă tem că este mai probabil să se întâmple ceva care să semene cu un accident nuclear. Pentru că, după părerea mea, în convingerea mea aici, amenințarea unei explozii [la o centrală nucleară] este mult mai mare decât în cazul utilizării armelor nucleare. Rețineți că vorbiți cu cineva care a trăit explozia centralei nucleare de la Cernobîl în 1986, când o centrală atomică a explodat în propriile mâini, în timp ce se afla sub controlul Rusiei”, a spus  Andrzej Duda.

„Orice agresor care încalcă granițele unui stat democratic în secolul XXI în Europa trebuie oprit”

Președintele polonez a amintit că ucrainenii luptă împotriva Rusiei pentru a-și apăra independența, suveranitatea, libertatea și propriul teritoriu. 

„Ei se apără singuri. Noi le trimitem arme. De ce? Pentru că vrem să îi sprijinim în apărarea propriului teritoriu. Și când spun noi, nu mă refer doar la noi, polonezii. Este vorba de noi, americanii, noi, francezii, noi, britanicii, noi, germanii, noi, întreaga lume democratică. Noi, polonezii, avem multe motive pentru a le furniza arme ucrainenilor... Dar întreaga lume democratică știe, de asemenea, că orice agresor care încalcă granițele unui stat democratic în secolul XXI în Europa trebuie oprit”, a spus Andrzej Duda.

Potrivit tvpworld.com, care citează aceeași sursă, președintele Andrzej Duda consideră că Rusia trebuie oprită acum în Ucraina, pentru ca mai târziu, în viitor, soldații americani să nu fie nevoiți să verse sânge pentru a reînnoi pacea în Europa, așa cum au făcut-o în ambele războaie mondiale.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite