Preşedintele francez Macron şi premierul italian Meloni au discutat despre cooperarea în domeniul migraţiei

0
Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Giorgia Meloni au discutat joi seară, la Bruxelles, despre "oportunităţile de cooperare" între cele două ţări în materie de migraţie, industrie şi spaţiu, a anunţat vineri Palatul Elysée, transmite AFP.

FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Cei doi lideri, care s-au întâlnit în marja unui summit UE, au vorbit şi despre "necesitatea de a continua să lucrăm pentru suveranitatea europeană" în ceea ce priveşte politica industrială şi decarbonizarea economiei.

Ei au reafirmat, de asemenea, "hotărârea de a sprijini Ucraina în faţa agresiunii ruse şi au salutat acordul la care s-a ajuns pentru a furniza ucrainenilor muniţia şi rachetele de care au nevoie graţie industriei europene".

A fost ce de-a doua întâlnire între Emmanuel Macron şi Giorgia Meloni după un contact iniţial la Roma, în octombrie 2022, când Meloni a preluat mandatul de premier.

Ulterior, problema migraţiei s-a aflat la originea unor tensiuni bilaterale puternice în noiembrie 2022, după ce prim-ministrul italian de extremă dreapta a refuzat să primească nava umanitară Ocean Viking, care avea la bord 230 de migranţi. Parisul a permis navei să andocheze în Franţa, dar a denunţat comportamentul "inacceptabil" al Romei şi a suspendat primirea planificată a 3.500 de migranţi din Italia. Giorgia Meloni a denunţat o reacţie "agresivă" şi "nejustificată" din partea Franţei.

În februarie, ea a considerat, de asemenea,"nepotrivită" invitaţia adresată de preşedintele francez omologului ucrainean Volodimir Zelenski de a merge la Paris în ajunul unui summit european. Macron l-a primit atunci pe Zelenski la Palatul Elysée alături de cancelarul german Olaf Scholz. Potrivit presei italiene, Meloni nu a primit prea bine faptul că nu a fost invitată la această reuniune.

Europenii au aprobat luni alocarea a două miliarde de euro pentru finanţarea achiziţiilor comune de muniţie de artilerie de care Ucraina are nevoie disperată pentru a contracara ofensiva rusă.

Franţa şi Italia vor livra Ucrainei un sistem de apărare sol-aer cu rază medie de acţiune MAMBA pentru a o ajuta să facă faţă atacurilor dronelor, rachetelor şi avioanelor ruseşti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite