Preşedintele Consiliului European l-a invitat afară din sală pe ambasadorul rus la o reuniune ONU: Rusia e responsabilă pentru această criză alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel / Foto Arhivă
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel / Foto Arhivă

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat luni Rusia „că este singura responsabilă pentru criza alimentară”, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din Ucraina.

Acesta a cuzat Rusia că foloseşte proviziile de hrană ca pe „o rachetă ascunsă împotriva ţărilor în curs de dezvoltare”. În plus, i-a spus ambasadorului rus Vasili Nebenzia că a văzut milioane de tone de cereale şi grâu blocate în containere şi nave în portul ucrainean Odesa în urmă cu câteva săptămâni „din cauza navelor de război ruseşti din Marea Neagră”.

De asemenea, acesta a punctat că tacaurile Rusiei asupra infrastructurii de transport şi a intalaţiilor de depozitare a cerealelor din Ucraina împiedică ţara să planteze şi să recolteze, scrie The Guardian.

„Acest lucru duce la creşterea preţurilor la alimente, împingând oamenii în sărăcie şi destabilizand regiuni întregi”, a transmis oficialul european, adăugând că „Rusia este singura responsabilă pentru această criză alimentară care se profilează”.

Charles Michel a acuzat forţele ruse că au furat cereale din zonele din Ucraina pe care le-a ocupat „în timp ce transfera vina către alţii”, numind abordarea aceasta drept parte din „propaganda pură şi simplă a Rusiei”.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel i-a arătat uşa ambasadorului rus, invitându-l afară dacă nu doreşte să audă adevărul. „Puteţi părăsi sala, poate e mai uşor să NU ascultaţi adevărul, dragă ambasadorule”, i-a spus Charles Michel, în plină conferinţă la ONU, diplomatului Vasili Nebenzia. 

Vasili Nebenzia a urmat sfatul preşedintelui Consiliului European şi a ieşit din sala de şedinţă, cedând scaunul Rusiei unui alt diplomat al Moscovei. Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyansky, a declarat mai târziu, pe canalul rus Telegram, că comentariile lui  Charles Michel au fost „atât de nepoliticose” încât asta l-a determinat pe ambasadorul rus să părăsească camera consiliului de securitate.

Charles Michel a condamnat şi violenţa sexuală folosită ca armă de război de soldaţii ruşi şi a spus că toate crimele trebuie expuse şi judecate, acuzând faptul că violenţa sexuală este o ameninţare globală cu care femeile din întreaga lume se confruntă.

„Auzim relatări despre forţele ruseşti care folosesc violenţa sexuală ca armă de război. Violenţa sexuală este o crimă de război, este o crimă împotriva umanităţii. O tactică de tortură, teroare şi represiune. Acestea sunt acte revoltătoare într-un război revoltător”, a mai spus Charles Michel. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri