Preşedintele Comisiei Europene: „Nu se pune problema anulării datoriei Greciei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul grec trebuie să respecte Europa, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, afirmând totodată că „nu se pune problema unei anulări a datoriei Greciei”, potrivit unui interviu acordat publicaţiei franceze „Le Figaro”.

Oficialul de la Bruxelles a declarat că l-a sunat Alexis Tsipras, noul premier elen, chiar la o zi după ce partidul de extremă stânga, Syriza, a câştigat alegerile din Grecia.

„Mi-a spus că nu se consideră o ameninţare, ci o provocare pentru Europa, iar eu i-am răspuns, la rândul meu, că nici Europa nu este o ameninţare la adresa Greciei, ci o provocare”, a povestit Juncker, conform „Le Figaro”.

„Punctul de plecare, în orice discuţie cu Atena, sunt normele stabilite de comun acord. Respectăm votul cetăţenilor greci, însă şi statul elen trebuie să îi respecte pe ceilalţi, adică opinia publică şi parlamentarii din restul Europei”, a declarat Jean-Claude Juncker.

„Nu se pune problema anulării datoriei Greciei, din simplul motiv că celelalte state din zona euro nu vor accepta aşa ceva. Sunt însă posibile unele aranjamente, dar acestea nu vor putea modifica prea mult acordurile care sunt deja în vigoare”, a mai spus preşedintele Comisiei Europene.

Jean-Claude Juncker a amintit de asemenea că o ţară nu poate renunţa la moneda euro dacă nu părăseşte inclusiv şi Uniunea Europeană. „Ne dorim ca statul grec să fie un actor constructiv în zona euro şi în blocul comunitar”, a mai declarat Juncker.

Devenit premier, Alexis Tsipras a afirmat miercuri că doreşte să renegocize un acord „corect” cu partenerii europeni, dar s-a arătat în acelaşi timp pregătit să „verse sânge” pentru a le putea reda grecilor „demnitatea”. 

Din cauza temerilor că noul partid aflat la guvernare ar putea renunţa la măsurile de austeritate, acţiunile din Grecia au înregistrat pentru a treia zi consecutiv pierderi. Mai mult decât atat, Alexis Tsipras a anunţat deja şi primele măsuri anti-austeritate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite