Preşedintele Bulgariei l-a desemnat pe Nikolai Denkov să formeze guvernul, în prima parte a unei rotative

0
Publicat:

Alianţa formată între PP-DB a obţinut la alegerile legislative anticipate din 2 aprilie 24,6% din voturi, faţă de 26,5% pentru alianţa dintre GERB-SDS.

Rumen Radev, președintele Bulgariei
Rumen Radev, președintele Bulgariei

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, i-a încredinţat luni mandatul să formeze guvernul lui Nikolai Denkov, politician provenit din coaliţia alcătuită din formaţiunile liberale "Continuăm Schimbarea" (PP) şi "Bulgaria Democratică" (DB), alianţa fostului premier demis prin moţiune de cenzură Kiril Petkov şi aflată pe locul doi la alegerile anticipate din 2 aprilie, care au fost al cincilea scrutin legislativ desfăşurat în Bulgaria în ultimii cinci ani, relatează agenţia EFE.

Pentru a depăşi criza politică permanentă şi a evita o nouă rundă de anticipate, alianţa conservatoare câştigătoare a ultimului scrutin, formată din formaţiunea GERB a fostului premier Boiko Borisov şi Uniunea Forţelor Democratice (SDS), s-a înţeles cu alianţa PP-DB asupra unei rotative guvernamentale, în care premierii să fie schimbaţi alternativ la fiecare nouă luni, scrie Agerpres.

Nikolai Denkov ar urma astfel să fie numit premier şi înlocuit în acest post după nouă luni de reprezentanta alianţei GERB-SDS, Maria Gabriel, care ar ocupa postul de vicepremier în prima parte a rotativei şi a demisionat în acest scop din postul de comisar european.

Dar, sâmbătă, Maria Gabriel a anunţat că GERB sistează negocierile asupra viitorului guvern, după scurgerea unei înregistrări de la o reuniune a conducerii partidului "Continuăm Schimbarea" (PP), în care cei prezenţi afirmau, printre altele, că odată ce vor reveni la putere îi vor schimba pe toţi şefii serviciilor secrete numiţi de preşedintele Radev şi de Borisov când acesta era premier.

Alianţa formată între PP-DB a obţinut la alegerile legislative anticipate din 2 aprilie 24,6% din voturi, faţă de 26,5% pentru alianţa dintre GERB-SDS. Premierul desemnat Nikolai Denkov are acum la dispoziţie 7 zile, până pe 5 iunie, să propună un guvern sau să returneze mandatul dacă nu va putea forma o majoritate.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite