Premierul Moldovei: „Ori facem reforme, ori vom fi înlăturaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Partidului Liberal Democarat, Iurie Leancă, este conştient că electoratul din Republica Moldova a mai dat o ultimă şansă partidelor pro-europene

Premierul Iurie Leancă a declarat în prima şedinţă de Guvern după alegeri că nu este tocmai mulţumit de rezultatul scrutinului de duminică şi a apreciat că noua guvernare are „ultima şansă“ să demonstreze europenilor că va duce la bun sfârşit lupta împotriva corupţiei şi reforma justiţiei.

„Nu este un rezultat care să mă bucure“, a declarat premierul şi vicepreşedintele PLDM, partid care obţine 23 de mandate de parlamentar, cu opt mai puţine ca în 2010.

Absenţilor la urne care s-au declarat dezamăgiţi, şeful Guvernului le-a transmis că le-a înţeles „întocmai mesajul“, „ ca reformele să nu mai fie amânate, fiindcă un astfel de vot nu va mai exista“. „Ori facem reforme, ori vom fi înlăturaţi la următorul scrutin“, a avertizat Leancă.

În opinia sa, viitorul Guvern are „ultima şansă“ să demonstreze instituţiilor europene că va duce la bun sfârşit lupta împotriva corupţiei şi reforma justiţiei.

Ori facem reforme, ori vom fi înlăturaţi la următorul scrutin Iurie Leancă, premierul republicii Moldova

Partidul lui Leancă a trecut de 20%

Potrivit rezulatelor finale anunţate, ieri, de Comisia Electorală Centrală  de la Chişinău, după verificarea tuturor proceselor verbale venite din cele peste 2 000 de secţii de votare clasamentul stă astfel Partidul Socialiştilor lui Igor Dodon ( PSRM) a acumulat 20,51 % din voturi, Partidul Liberal Democrat condus de Vlad Filat şi din care face parte şi premierul Iurie Leancă (PLDM)  20, 16- %, Partidul Comuniştilor al lui Vladimir Voronin  (PCRM) 17, 48 %, Partidul Democrat al lui Marian Lupu (PDM) 15,80 %, iar Partidul Liberal condus de Mihai Ghim,pu şi din care face parte şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă (PL) 9,67 %.. Aşadar, cele mai multe mandate, 25 la număr, au fost obţinute de Partidul Socialiştilor. Pe locul al doilea se clasează Partidul Liberal Democrat, care va trimite în Parlament 23 de deputaţi. Celor de la Partidul Comuniştilor le sunt alocate 21 de locuri în Legislativ. Urmează Partidul Democrat, formaţiune care va fi reprezentată în Parlament de 19 aleşi. Iar ultimele 13 mandate vor reveni Partidului Liberal.  

image

Publicaţia poloneză „Gazeta Wyborcza“  se întreabă „ce vor face democraţii moldoveni cu victoria lor”. Căci, avertizează cunoscuta gazetă de la Varşovia, “dacă vor face reforme, adică vor elibera statul de corupţie, vor combate sărăcia şi vor scăpa de oligarhii care jefuiesc statul, atunci Moldova va începe să se ridice în picioare, creând bunăstare şi întărind democraţia”, iar de o astfel de Moldovă, “Kremlinul se teme”. Dar, dacă “democraţii moldoveni vor dezamăgi, atunci Putin va începe în scurt timp contraofensiva pe acest front”, atenţionează Gazeta Wyborcza.

Dodon, la Moscova pentru consultări

Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon şi colega sa de partid, Zinainda Greceanîi au plecta, ieri, la Moscova, unde urma să se întâlnească cu mai mulţi politicieni ruşi, printre care şi deputatul rus, liderul fracţiunii partidului Sprevedlivaia Rossia, Serghei Mironov. Înainte de a pleca în capitala Rusiei Dodon a avut o întrevedere cu ambasadorul Rusiei la Chişinău în cadrul căreia a discutat „despre situaţi actuală în ţară, alegeri şi colaborarea de mai departe cu această misiune diplomatică“, a declarat politicianul moldovean site-ului deschide.md.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite