Premierul Cehiei, atacat cu ouă în timpul campaniei electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrej Babis, premierul Cehiei
Andrej Babis, premierul Cehiei

Premierul ceh Andrej Babis a fost atacat cu ouă în timpul unei apariţii în campania electorală. Incidentul a avut loc sâmbătă la domiciliul său din Pruhonice, de lângă Praga, cu două luni înaintea alegerilor parlamentare, potrivit agenţiei de ştiri CTK.

Gărzile de corp l-au condus pe şeful guvernului la o cafenea din apropiere.

Premierul Babis a declarat pentru CNN Prima News că a fost atacat de oponenţii măsurilor anti-COVID-19 ale guvernului său: "M-au lovit în cap - şi o tânără a primit o cană de bere".

Înaintea apariţiei sale, criticii premierului pictaseră deja sute de cruci albe pe jos. Ei au spus că vor să comemoreze în acest mod cele peste 30.300 de persoane ucise în pandemie.

Conform ultimelor sondaje, partidul populist ANO al premierului Babis se află în fruntea preferinţelor electoratului cu 26% din voturi, urmat de alianţa partidului liberal-conservator Spolu, cu 21,5 %.

Alianţa dintre Partidul Piraţilor şi Partidul Primarului ar obţine 20%.

Agenţia de sondare a opiniei publice Median a chestionat 1.078 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, în perioada 1-31 iulie. 

Premierul ceh are probleme cu legea. Conflictul de interese de care este acuzat premierul ceh, miliardarul Andrej Babis, în calitate de politician şi om de afaceri, a fost adus în faţa noului Parchet European (EPPO) care a început să lucreze la 1 iunie, a anunţat joi un procuror de la Praga, notează AFP.

Rapoarte "pe două subiecte au fost trimise noului parchet" european, a declarat pentru AFP procurorul Boris Havel, ca răspuns la o întrebare, fără a oferi detalii.

EPPO, însărcinat cu lupta împotriva fraudei, va monitoriza în special utilizarea celor 750 de miliarde de euro din planul de relansare care urmează să fie distribuiţi pentru a ajuta ţările Uniunii Europene să facă faţă consecinţelor crizei sanitare.

Într-un raport de audit făcut public în aprilie, Comisia Europeană a estimat că rolul dublu al lui Andrej Babis în calitate de prim-ministru şi proprietar al holdingului ceh Agrofert (agroalimentare, produse chimice, mass-media), care i-a permis să-şi construiască averea, este un conflict de interese.

Andrej Babis, al cincilea cel mai bogat om din Cehia, a negat că ar fi acţionat ilegal.

El a susţinut că a transferat proprietatea holdingului Agrofert către două fonduri fiduciare în februarie 2017, când era ministru de finanţe, pentru a respecta o lege anticorupţie personalizată pentru el şi denumită "Legea Babis".

Dar documente accesibile publicului arată că el este în continuare adevăratul proprietar al Agrofert.

Comisia Europeană a ajuns la aceeaşi concluzie, subliniind că Babis exercită "o influenţă decisivă asupra fondurilor fiduciare".

"Societăţile grupului nu ar fi trebuit să primească subvenţii", a estimat Comisia. Toate ajutoarele şi subvenţiile acordate după februarie 2017, dată la care Babis a transferat proprietatea asupra Agrofert către fondurile fiduciare, sunt considerate ilegale, potrivit acesteia.

Raportul solicita o corecţie financiară de 100% din cheltuielile declarate pentru toate subvenţiile acordate Agrofert după 2017.

Babis a atacat UE: "Nimeni din străinătate nu se va amesteca în treburile noastre", a exclamat el.

"Nu vrem ca Parlamentul European, fanaticii verzi, să ne conducă ţara", a adăugat el. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite