Polonia schimbă macazul după opt ani cu naționaliștii la putere. Ce promite Donald Tusk în programul său de guvernare

0
Publicat:

Noul al premier al Poloniei, Donald Tusk, a schiţat marţi o viziune pro-europeană în programul său de guvernare, dar a atenţionat că nu va accepta revizuiri ale tratatelor UE care să fie nefavorabile ţării sale.

Donald Tusk FOTO EPA-EFE
Donald Tusk FOTO EPA-EFE

În prezentarea programului său de guvernare în Parlament, liberalul Donald Tusk, 66 de ani, a promis că Polonia va fi un membru angajat în cadrul NATO și un aliat loial al SUA. De asemenea, a semnalat că este decis să repare relaţiile cu Uniunea Europeană (UE) după cei opt ani în care fosta conducere naționalist-conservatoare de la Varșovia s-a aflat în conflict permanent cu Bruxellesul ignorând avertismentele cu privire la încălcarea statului de drept prin reformele sale în justiţie, limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în faţa dreptului naţional.

„Polonia îşi va recâştiga poziţia de lider în UE. Polonia îşi va construi forţa, poziţia pe care o merită”, a dat asigurări Tusk, care a promis de asemenea că „va aduce înapoi milioanele de euro”, referindu-se la fondurile din planul european de relansare post-pandemie pe care Comisia Europeană le-a blocat în cazul Varșoviei din cauza disputei privind statul de drept.

Totuşi, în pofida poziţiei sale clar pro-UE, Donald Tusk, care a mai fost premier în perioada 2007-2014 şi apoi preşedinte al Consiliului European, a atras atenţia că se va opune oricăror schimbări ale tratatelor UE care ar dezavantaja Polonia.

„Orice încercări de schimbare a tratatelor care contravin intereselor noastre sunt excluse, nimeni nu mă va da la o parte”, a transmis el, după ce Parlamentul European a adoptat luna trecută o rezoluţie prin care cere luarea mai multor decizii în Consiliul UE prin majoritate calificată în locul unanimităţii.

Apărarea, o prioritate pentru Polonia

Pe de altă parte, Tusk a promis că guvernul său va face din apărare o prioritate şi va onora toate contractele de achiziţii de armament, după ce a cerut continuarea sprijinului neclintit pentru Ucraina în fața agresiunii militare ruse. De când a început acest război, Polonia a încheiat numeroase contracte pentru achiziţii masive de armament, în special cu SUA şi Coreea de Sud, notează Reuters.

Odată cu încheierea alegerilor legsilative din 15 octombrie, Donald Tusk a format o majoritate eterogenă în care se regăsesc în total 16 partide, împărţite în trei alianţe cu orientări diferite, și anume Coaliţia Civică, A Treia Cale și Stânga. A Treia Cale este formată la rândul ei din două partide cu ideologii opuse, respectiv Polonia 2050, formaţiune politică liberal-progresistă, şi Partidul Popular Polonez (PSL).

După ce a respins luni guvernul minoritar propus de fostul premier Mateusz Morawiecki, desemnat pentru un nou mandat de către preşedintele Andrzej Duda pentru că partidul acestuia, Lege şi Justiţie (PiS), a obţinut cele mai multe voturi în alegeri, Seimul, camera inferioară a Parlamentului polonez, l-a propus, conform procedurii constituţionale pentru a doua numire, pe Donald Tusk. Acesta şi-a prezentat marţi cabinetul şi programul de guvernare în faţa Legislativului înaintea votului de încredere în guvernul său, care va fi acum doar o formalitate, şi urmează să depună miercuri jurământul în faţa preşedintelui Duda.

O poziţie importantă în Guvernul Tusk va ocupa liderul formaţiunii politice PSL, Wladislaw Kosiniak-Kamysz, propus pentru postul de vicepremier şi ministru al Apărării, în timp postul de ministru de Externe ar urma să-i revină lui Radoslaw Sikorski, care a mai ocupat această funcție între anii 2007 şi 2014, tot în guvernele conduse de Tusk, relatează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite