Polonia propune UE noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polonia a prezentat luna aceasta o propunere pentru o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei pentru războiul în curs împotriva Ucrainei. Printre acestea se numără interzicerea importurilor de petrol şi de diamante ruseşti, potrivit unui document consultat marţi de Reuters, preluat de Agerpres.

Polonia a propus introducerea de noi sancțiuni împotriva Moscovei FOTO SHUTTERSTOCK
Polonia a propus introducerea de noi sancțiuni împotriva Moscovei FOTO SHUTTERSTOCK

Propunerea scrisă, care, potrivit unei surse diplomatice, a fost înaintată Comisiei Europene, organul executiv al UE, constituie semnalul de deschidere pentru ceea ce ar urma să fie nişte negocieri lungi şi complexe în cadrul celor 27 de ţări membre ale blocului comunitar. Toate aceste ţări trebuie să accepte să impună noi sancţiuni.

Un oficial european de rang înalt a refuzat duminică solicitarea Reuters de a face vreo estimare asupra calendarului posibil pentru orice noi sancţiuni.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus anterior că o a 11-a serie de sancţiuni se va concentra pe combaterea eludării sancţiunilor deja existente, în special pentru piesele de schimb şi echipamentul pe care Rusia le desfăşoară pe câmpul de luptă împotriva Ucrainei.

Propunerea Varşoviei ar urma să oprească importurile de petrol rusesc să ajungă în Germania prin ramura nordică a oleoductului Drujba. De asemenea, ea ar pune capăt importurilor de diamante şi gaz din Rusia, inclusiv de gaz natural lichefiat, şi va sista cooperarea în domeniul energiei nucleare.

Germania şi Lituania sunt de asemenea în favoarea unor sancţiuni în domeniul energiei nucleare, cu o perioadă de clemenţă pentru ţări precum Ungaria şi Franţa, care cooperează în acest domeniu cu Rusia.

Ungaria, care săptămâna trecută a anunţat că a convenit să modifice contractul său cu agenţia rusă Rosatom pentru extinderea centrale nucleare Paks, s-a opus până acum în mod ferm oricăror sancţiuni asupra energiei nucleare ruse.

Belgia, unde se află cel mai mare centru mondial de comerţ cu diamante, la Antwerp, a făcut până acum cu succes lobby împotriva interzicerii importurilor de diamante ruseşti.

UE a introdus deja zece serii de sancţiuni împotriva Rusiei de când Moscova a declanşat invazia pe scară largă asupra Ucrainei, în februarie 2022.

Măsuri împotriva cerealelor ucrainene

Polonia se poziţionează în cadrul UE ca un susţinător ferm al Kievului şi împotriva agresiunii ruse, însă, îngrijorată că ar putea supăra fermierii polonezi înaintea alegerilor naţionale din acest an, Varşovia a aplicat o lovitură dură Ucrainei, interzicând importurile de cereale ucrainene.

Ungaria şi Slovacia s-au raliat acestei măsuri, problemă asupra căreia ambasadorii tuturor celor 27 de ţări membre ale UE urmează să discute miercuri, la Bruxelles.

Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina asupra reluării tranzitului cerealelor ucrainene, transporturile urmând să fie sigilate la graniţă şi monitorizate pe tot parcursul lor pe teritoriul polonez, inclusiv prin GPS, a anunţat marți ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, transmite Reuters.

"Am reuşit să creăm mecanisme care vor asigura că nici măcar o tonă de cereale (ucrainene) nu va rămâne în Polonia", a asigurat oficialul polonez, precizând că tranzitul cerealelor şi al celorlalte produse alimentare ucrainene va fi reluat începând de vineri.

Interdicţia asupra importurilor de cereale şi alte produse alimentare ucrainene în Polonia rămâne însă în vigoare, a precizat un alt ministru polonez, Waldemar Buda, titular al portofoliului Dezvoltării.

Premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele din ţările lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor. Într-o scrisoare adresată în martie preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cei cinci premieri au estimat că UE ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestora nu poate fi oprit prin alte mijloace. În pofida acestei scrisori, Bruxellesul a prelungit recent liberalizarea importurilor de produse agroalimentare ucrainene până în iunie 2024.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite