Peste 6.000 de copii ucraineni din teritoriile ocupate de ruși au dispărut

0
0

Un copil de 9 luni este cea mai tânără victimă a războiului din Ucraina, potrivit adjunctului şefului Departamentului de investigaţii al Poliţiei Naţionale din Ucraina, Serhii Panteleev. 

Copiii ucraineni, victime ale războiului / FOTO Inquam Photos / Catalin Urdoi
Copiii ucraineni, victime ale războiului / FOTO Inquam Photos / Catalin Urdoi

Acesta spune că numărul copiilor decedați în Ucraina a ajuns la 382. De asemenea, 800 de copii au fost răniți, dar numărul acestora a crescut în urma atacurilor cu rachete al Rusiei.

Pe de altă parte, Poliţia Naţională anchetează dispariţia a peste 6.000 de copii din teritoriile ocupate, despre care există informaţii că ar fi fost transportaţi în Rusia.

„Avem dovezi că au transportat copii mici, peste 6.000 de copii, care după câteva zile de ocupaţie au dispărut de pe teritoriile noastre. Au fost duşi în Federaţia Rusă. Care este soarta copiilor acolo este foarte greu de spus astăzi", a afirmat Panteleev într-o declaraţie pentru AGERPRES.

„Am avut şi cazuri multiple de civili găsiţi împuşcaţi în maşinile lor, în timp ce încercau să se evacueze din localităţile lor, deşi pe maşini erau semne distinctive că transportă copii. Era scris cu majuscule „Copii". Au tras în toate coloanele de maşini şi în toată regiunea Harkov avem peste 25 de morţi în opt automobile care erau în mişcare. Din păcate, nimeni nu a rămas în viaţă. Între ei erau 12 copii foarte mici", a adăugat ofiţerul de poliţie.

Copiii, victime ale războiului

Din 24 februarie până în prezent, aproximativ  7,7 milioane de refugiați au fugit din Ucraina pentru a se adăposti în alte țări europene, și, potrivit estimărilor, 40% dintre aceștia sunt copii. 

Potrivit experților, copiii sunt afectați de evenimentele dureroase la care au fost martori, de părăsirea locuinței lor și de moartea sau părăsirea persoanelor dragi.

O cercetare a Save the Children arată că 50% dintre copiii ucraineni cu vârsta sub 16 ani se confruntă cu anxietatea, iar această cifră crește la 78% în cazul copiilor de peste 16 ani. 44% dintre copii au declarat că se simt singuri, iar 55% sunt îngrijorați de viitor. 57% dintre copii se simt nefericiți de când au părăsit Ucraina.

În plus, copiii care au fugit din Ucraina se confruntă cu probleme de sănătate mintală.

Concluziile aparțin raportului intitulat „Aceasta este viața mea și nu vreau să irosesc niciun an din ea: Experiențele și bunăstarea copiilor care fug din Ucraina“, care se bazează pe sondaje, grupuri de discuții și conversații cu peste 1.000 de copii refugiați și cu cei care îi aveau în grijă din șapte țări europene: Finlanda, Italia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România și Suedia, anunța Salvați Copiii în luna noiembrie.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri