Pensionarii au protestat la Madrid faţã de politica de austeritate a Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul lui Mariano Rajoy a anunţat în noiembrie o reevaluare a pensiilor pentru 2013 cu mult sub rata inflaţiei FOTO Mediafax
Guvernul lui Mariano Rajoy a anunţat în noiembrie o reevaluare a pensiilor pentru 2013 cu mult sub rata inflaţiei FOTO Mediafax

În zgomotul provocat de fluiere şi claxoane, câteva mii de persoane au manifestat luni searã la Madrid pentru apãrarea pensilor şi împotriva politicii de austeritate a Guvernului de dreapta, acuzat cã "furã" de la cei mai vulnerabili, relateazã AFP.

Revenind asupra promisiunii fãcute anul trecut, în timpul campaniei electorale, cu privire la acest subiect foarte sensibil, Guvernul lui Mariano Rajoy a anunţat în noiembrie o reevaluare a pensiilor pentru 2013 cu mult sub rata inflaţiei.

Pe strãzile Madridului, pensionari şi persoane în vârstã au ieşit în numãr mare, luni, pentru a-şi exprima furia în cadrul acestui nou protest convocat de sindicate.

"Vor sã ne lase în izmene", spune un pensionar în vârstã de 90 de ani numit Jacinto, care refuzã sã îşi dea numele de familie însã povesteşte cã la vârsta de 14 ani a luptat împotriva forţelor generalului Franco în Rãzboiul Civil.

"Cei din PP vor sã ne ia mai mult, ne-au minţit în totalitate", adaugã acesta, acuzând Partidul Popular al lui Mariano Rajoy.

Angajat într-o reducere a deficitului public care prevede economii de 150 de miliarde de euro între 2012 şi 2014, Guvernul a decis pânã la urmã sã limiteze reevaluarea pensiilor sub rata inflaţiei.

Astfel, în 2013, pensiile din regimul general vor creşte cu 1%, iar cele sub 1.000 de euro vor fi reevaluate cu 2%.

Manifestaţiile faţã de austeritatea guvernamentalã au devenit obişnuite la Madrid şi în alte oraşe din Spania unde se succed marşuri ale medicilor în grevã, ale profesorilor şi ale angajaţilor în justiţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite