Parisul, în pragul unor noi revolte. Noapte albă pentru poliţia din Trappes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violenţele au escaladat în noaptea de duminică în suburbia Trappes de lângă Paris FOTO Huffington Post
Violenţele au escaladat în noaptea de duminică în suburbia Trappes de lângă Paris FOTO Huffington Post

Mulţimi furioase de tineri au aruncat cu pietre în forţele de ordine franceze şi au incendiat 20 de maşini, în cea de-a doua noapte de revolte din Trappes, o suburbie a Parisului.

Protestele au fost declanşate de arestarea unui bărbat a cărui soţie a fost amendată pentru că purta un văl pe faţă, interzis în Franţa. Soţul femeii l-a agresat fizic pe ofiţerul de poliţie, încercând să îl stranguleze, şi a fost reţinut sub acuzaţia de ultraj.

Aproape 300 de persoane au atacat sediul poliţiei locale din suburbia Trappes, vineri seara, în semn de protest faţă de arestarea bărbatului. Unul dintre grupurile musulmane de top din Franţa a acuzat poliţia franceză de „provocare“ şi susţine că versiunea autorităţilor este distorsionată.

Bărbatul,  un musulman convertit în vârstă de 21 de ani, a fost eliberat sâmbătă, în aşteptarea procesului în instanţă, scrie mass media franceză.

Poliţia locală a primit întăriri de la forţele speciale de menţinere a ordinii publice, iar ministrul de Interne, Manuel Valls a declarat că trupele vor rămâne la faţa locului până cândse va restaura ordinea. 30 de vehicule de poliţie au fost aduse în faţa sediului poliţiei din Trappes.

În noapte de duminică, în mai multe zone ale suburbiei au fost incendiate maşini, distruse staţii de autobuz şi, de asemenea, tinerii violenţi au aruncat torţe cărtre forţele de poliţie, care au răspuns cu gaze lacrimogene.

Cel mai grav incident a avut loc la primele ore ale dimineţii de duminică, când o maşină a lovit în plin sediul poliţiei locale, dar nimeni nu a fost rănit.

„Probleme au început să se extindă şi în zonele adiacente-  Elancourt şi Guyancourt“, a declarat şeful sindicatului ofiţerilor de poliţie SGP, David Callu.

Patru oameni au fost arestaţi şi 20 de maşini au fost incendiate, în noaptea precedentă, a raportat ministrul de Interne.

Cele mai grave revolte ale tinerilor au avut loc în 2005, în Franţa, după ce moartea a doi adolescenţi într-o suburbie din Paris a născut ciocniri violente între tineri şi poliţie, iar guvernul a declarat stare de urgenţă.


Mai multe pe aceeaşi temă

Ciocniri violente în Franţa din cauza vălului islamic

Câteva sute de oameni au atacat o secţie de poliţie la vest de Paris, într-un protest faţă de legislaţia franceză care interzice vălul islamic ce acoperă faţa. Cinci oameni au fost răniţi în ciocnirile dintre demonstranţi şi forţele de poliţie.

Un reprezentant al poliţiei regionale a declarat în urmă cu scurt timp că un adolescent şi patru ofiţeri de poliţie au fost răniţi şi şase oameni au fost reţinuţi în violenţele care au erupt în orăşelul Trappes, aflat la câţiva kilometri vest de Paris.

Rusia nu cedează. Fără văl islamic în şcoli

Curtea Supremă din Rusia a reconfirmat legalitatea interdicţiei de a purtara hijab (vălul islamic ce acoperă părul) în şcoli, anunţă Vocea Rusiei. Tribunalul a respins plângerea a trei locuitori din Stavropol, care au încercat să obţină anularea deciziei Guvernului regional referitor la inadmisibilitatea purtării vălului musulman în şcoli.

Asemenea interdicţii sunt deja în vigoare în alte regiuni ale ţării, de exemplu în Başkiria, Adâgheia şi Daghestan. Dar există şi excepţii, de exemplu în Tatastan, unde purtarea hijabului nu este interzisă. În noul an şcolar, uniforma va fi obligatorie în toate regiunile ţării, anunţă Vocea Rusiei.

Dă-i nas lui Ivan...Cum a reuşit Europa să îşi pună în cap tinerii musulmani

În ultimii ani, Europa nu fost zguduită numai de cutremurele economico-financiare, ci şi de criza tot mai adâncă a identităţii, declanşată de un dezechilibru între conceptele de toleranţă absolută şi integrarea cu succes a valului de imigranţi din zona arabă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite