Papa Ioan Paul al II-lea ar putea fi declarat oficial sfânt la 20 octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Sfânt imediat!”, lozinca ce a dominat funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea în aprilie 2005 şi în lunile imediat următoare e pe cale să devină realitate.

Primul papă din lume care a vizitat o ţară creştină majoritar ortodoxă, România (în mai 1999), Ioan Paul al II-lea a fost beatificat de Papa Benedict al XVI-lea la 1 mai 2011. Pentru a deveni însă sfânt Biserica Catolică trebuia să-i mai recunoască cel puţin încă o vindecare miraculoasă a unei persoane umane, după cea a unei călugăriţe franceze suferinde de boala Parkinson în primii ani de după trecerea sa la cele veşnice.

Iar acest lucru este foarte aproape să se producă. Întrucât Vaticanul a acceptat, în mare secret, o a doua minune  atribuită primului papă polonez din istoria papalităţii. Ceea ce se ştie în prezent este doar că zilele trecute o comisie formată din şapte medici acceptaţi de Congregaţia pentru cauza sfinţilor de la Vatican, din care a făcut parte inclusiv doctorul care s-a aflat aproape şi de Ioan Paul al II-lea, şi de Benedict al XVI-lea, şi de actualul papă, Francisc, cardiologul Patrizio Polisca, a formulat păreri favorabile, ceea ce înseamnă că vindecarea persoanei în cauză, care este tot o femeie, nu poate fi explicată exclusiv prin argumente ştiinţifice. A fost deschis astfel drumul spre canonizarea deplină a lui Ioan Paul al II-lea, fiind deja vehiculată data de duminică 20 octombrie 2013, în apropierea datei din calendar la care este deja sărbătorit Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, 22 octombrie.

Fostul papă polonez s-a aflat la conducerea Bisericii Catolice timp de aproape 27 de ani, avînd al al treilea cel mai lung pontificat din istoria celei mai vechi instituţii umane, după Sfântul Petru şi Papa Pius al IX-lea.

Canonizarea sa, ce ar surveni la opt ani de la moartea sa, ar fi şi ea una dintre cele mai rapide din istoria Bisericii Catolice. „Lider autoritar” în acest caz rămâne însă Sfântul Anton de Padova, cel care a fost sanctificat în mai 1232, la mai puţin de un an de la chemarea sa la Tatăl ceresc, urmat de Sfântul Francisc de Asissi, acesta din urmă fiind sanctificat la doi ani de la plecarea sa în ceruri, consumată în 1226. În epoca modernă cea mai rapidă beatificare este legată tot de numele lui Ioan Paul al II-lea, cel care a ridicat-o la cinstea altarelor pe Maica Tereza de Calcultta la doar şase ani de la moartea acesteia, în octombrie 2003.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite