Pandemia Covid 19. Armata germană face pregătiri şi mobilizează rezervişti.  Ţara a depăşit pragul de 10.000 de cazuri de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţii germani fac pregătieri să intervină în bătălia contra coronavirusului
Soldaţii germani fac pregătieri să intervină în bătălia contra coronavirusului

Armata germană face pregătiri pentru a contribui la eforturile de combatere a coronavirusului dacă instituţiile civile nu vor mai face faţă epidemiei, a declarat joi ministrul apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer,  infromează AFP.

„Facem pregătiri pentru scenariul cel mai nefavorabil, în care un foarte mare număr de persoane vor fi infectate, iar noi avem resursele umane pentru a ajuta“, a afirmat ministrul într-o conferinţă de presă.

Annegret Kramp-Karrenbauer a mai spus că armata a contactat deja sute de rezervişti cu pregătire medicală şi că va fi capabilă să protejeze infrastructura critică şi să distribuie echipamente medicale şi medicamente, dacă va fi necesar.

În jur de 2.300 de rezervişti şi 900 de rezervişti cu pregătire medicală au răspuns deja după un prim apel la sfârşitul săptămânii trecute, a adăugat ea, precizând că guvernul va lansa noi 'apeluri foarte ţintite şi un apel general'.

Armata germană numără aproximativ 75.000 de rezervişti.

Pragul de 10.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus a fost depăşit în Germania, unde până în prezent s-au înregistrat 10.999 de contaminări şi 20 de decese, a anunţat joi Institutul Robert Koch, citat de AFP şi Reuters.

Circa 2.801 de cazuri noi au fost recenzate în ultimele 24 de ore de Institutul Robert Koch, principala instituţie pentru monitorizare epidemiologică din Germania.

Potrivit institutului, Renania de Nord-Westfalia este în prezent landul cel mai afectat de COVID-19, cu 3.033 de cazuri.

Landurile Baden-Württemberg (2.155 de cazuri) şi Bavaria (1.692) sunt la rândul lor puternic afectate de epidemie, fiecare raportând circa 500 de cazuri noi în 24 de ore.

Cancelarul Angela Merkel a declarat miercuri seară, într-un mesaj televizat fără precedent adresat cetăţenilor germani, că actuala pandemie este ''cea mai mare provocare pe care a cunoscut-o Germania după Al Doilea Război Mondial".

Merkel a solicitat de asemenea respectarea regulilor de distanţare socială într-o ţară în care nu au fost decretate încă măsuri ferme de izolare.

Discursul său a sunat ca un ultim apel către populaţie pentru respectarea recomandărilor autorităţilor, înainte de a recurge, asemenea Franţei, Italiei sau Spaniei, la izolarea forţată.

Faptul că cetăţenii au continuat să frecventeze în ultimele zile parcuri şi alte locuri publice, în pofida avertismentelor autorităţilor, l-a determinat joi pe primarul Berlinului, Michael Müller, ca şi pe liderul Bavariei, Markus Söder, să ameninţe cu introducerea unor măsuri de stare de asediu sau de izolare forţată. 

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel intenţionează să adopte săptămâna viitoare măsuri care vor permite Cabinetului să crească împrumuturile în mod nelimitat, pentru a putea contracara efectele crizei coronavirusului, informează Reuters.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, autorităţile de la Berlin intenţionează să suspende luni o prevedere din constituţie, care va permite celei mai mari economii a Europei să lanseze prima mare stimulare fiscală a economiei de după 2013, când Europa îşi revenea după criza datoriilor.

În anul 2009, pentru a frâna acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special în Constituţia Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frâna datoriei, 'debt break', Guvernul federal poate contracta datorii noi până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut. Însă Berlinul poate depăşi acest prag dacă Germania este lovită de un dezastru natural sau în "situaţii de urgenţă excepţională", care sunt dincolo de controlul statului şi afectează în mod semnificativ situaţia financiară a ţării.

O sursă citată de Bloomberg susţine că Executivul condus de Angela Merkel ar putea să se reunească luni pentru a semna un decret cu privire la majorarea împrumuturilor şi ar putea cere o sesiune specială a Parlamentului pentru a fi aprobată această cerere.

Decizia Cabinetului are nevoie de aprobarea majorităţii Bundestagului.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite