Palatul Élysée: Declaraţiile lui Macron despre acordarea unor „garanţii de securitate“ Rusiei, scoase din context

0
Publicat:

Palatul Élysée comunică faptul că declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la acordarea unor „garanţii de securitate“ Rusiei au fost scoase din context.

Președinții Ucrainei și Franței FOTO EPA EFE
Președinții Ucrainei și Franței FOTO EPA EFE

„Există un decalaj între anumite mişcări sau anumite persoane care caută să scoată un capăt de frază din context şi realitatea muncii pe care o depunem, care se desfăşoară fără dificultăţi“, conform Palatul Élysée, care mai precizează că „Dialogul între preşedintele Republicii şi preşedintele ucrainean este excelent“.

Preşedintele francez a subliniat, la începutul lui decembrie, evocând arhitectura securităţii care este necesar să fie reconstruită în Europa, că este necesar să se ofere, de asemenea, garanţii Rusiei în vederea ajungerii la un echilibru.

Această arhitectură de securitate, construită de către Statele Unite şi URSS, iar apoi Rusia, se clatină de mulţi ani.

Franţa insistă asupra necesităţii ca europenii să stea la masa negocierilor, atunci când vor fi negociate noi acorduri de controlul armamentului.

„Unul dintre punctele esenţiale este frica faţă de faptul că NATO ajunge până la porţile sale (Rusiei), este desfăşurarea unor arme care pot ameninţa Rusia“, explica Macron, evocând revendicările recurente ale Moscovei, la 30 de ani de căderea URSS.

Câteva personalităţi ucrainene şi conducători din Europa de Est şi-au exprimat o opoziţie deschisă faţă declaraţiile lui Macron.

Expertul SPD în politică externă, Nils Schmid, a declarat în ediţia de duminică a ziarului Die Welt: „Cuvintele lui Macron sunt surprinzătoare. NATO nu a ameninţat niciodată Rusia, dar a creat un cadru comun pentru aspecte de securitate prin Actul Fondator NATO-Rusia". Acum, a spus el, se pune problema asigurării securităţii europene în faţa şi împotriva Rusiei. „Atât timp cât Rusia urmăreşte o politică externă imperialistă nu este posibilă o ordine paneuropeană a păcii care să includă Rusia“, transmite Agerpres.

Preşedintele Macron a declarat într-un interviu acordat recent postului francez TF1 că a discutat despre viitoarea arhitectură de securitate în Europa cu preşedintele Joe Biden în timpul recentei sale vizite în Statele Unite. „Aceasta înseamnă că unul din punctele esenţiale pe care trebuie să le soluţionăm - aşa cum a spus mereu preşedintele Putin - este teama că NATO va ajunge chiar la porţile sale şi desfăşurarea de arme care ar putea ameninţa Rusia. Acest aspect va face parte din chestiunile ce ţin de pace. Şi de aceea trebuie să îl pregătim“, a spus Macron.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite