Orban a spus că Ungaria se învecinează cu „rușii” în est

0
Publicat:

Ambasadorul Ungariei a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.

Orban a făcut o nouă declarație anti-ucraineană. Foto: Guvernul României
Orban a făcut o nouă declarație anti-ucraineană. Foto: Guvernul României

Premierul ungar Viktor Orbán a spus că țara se învecinează cu „rușii” în est. O astfel de declarație a fost făcută în timpul unei cine în onoarea președintelui Azerbaidjanului Ilham Aliyev, scrie „Adevărul european” cu referire la serviciul de presă al primului ministru al Ungariei.

"I-am mai spus președintelui Aliyev că poate avea un prieten imperfect în Ungaria. El a spus că acest lucru este foarte interesant, dar este ceva mai important aici: că țările se înțeleg doar atunci când au poziții strategice și geostrategice similare. Și nu este nevoie să fii  cercetător în domeniul fizicii nucleare pentru a înțelege asta imediat: Azerbaidjanul se învecinează cu Iranul la sud și Rusia la nord; vorbitorii de germană locuiesc la vest de Ungaria și ruși la est. Așa că știm situația și știm cât de greu este să gestionezi bine viața unei națiuni în astfel de circumstanțe”, a spus Orban.

După aceea, ambasadorul Ungariei în Ucraina Istvan Ijjarto a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe al Ucraine, unde i s-a înmânat protestul puternic în legătură cu „declarațiile denigratoare” ale premierului Ungariei, cu privire la Ucraina.

Diplomatului maghiar i s-a spus că retorica anti-ucraineană, care a fost auzită de multă vreme de la conducerea maghiară, este absolut inacceptabilă și provoacă prejudicii serioase relațiilor ucraineno-maghiare”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Ministerul a menționat că Ucraina este pregătită să dezvolte relații constructive de bună vecinătate cu Ungaria.

Declarațiile scandaloase ale lui Orban

După cum știți, prim-ministrul Ungariei a făcut în mod repetat declarații provocatoare despre Ucraina, arată agenția ucraineană de știri Unian.

 În noiembrie, a purtat o eșarfă cu o hartă a „Ungariei Mari” la meciul de la Cupa Mondială la fotbal, unde teritorii separate din Austria, Serbia, Slovacia, Croația, România și Ucraina fac parte din Ungaria. Comentând valul de critici, el a spus că „naționala Ungariei este echipa națională a tuturor maghiarilor, indiferent unde locuiesc”.

Într-un interviu recent, Orban a comparat Ucraina cu „Afganistanul” și a numit-o „țara nimănui”. El este convins că Putin „nu își permite să piardă războiul”. Premierul ungar a mai promis că Ungaria va bloca orice sancțiuni europene împotriva Rusiei în domeniul energiei nucleare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite